Onunla Asla Görüşmem

Onunla Asla Görüşmem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gazetecilere gündeme dair çok önemli açıklamalarda bulundu.

Senegal dönüşü uçakta gazetecilerin birbirnden önemli sorularını cevaplayan Erdoğan, ''PYD'ye gönderilen silahların bir kısmının DAEŞ'e gideceği konusunda ABD'yi uyarmıştık. Biz müttefikiz, bu silahları almakta zorlanıyoruz.'' dedi. 

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları;

Ekvator’da Suriye ile ilgili olarak dile getirdiğiniz, Batılı ülkelerin mesajlarındaki çelişkilerin perde arkasında ne var? 70 bin kişi Halep’ten yola çıktı, 100 bin diyen var; AB göçmen trafiği kesilsin diye panik halinde ama bu insanları Rusya ve Şam rejimi hâlâ vuruyor. Liderler bu duruma ne cevap veriyor? 

Orada insanlar acımasızca öldürülüyor. 400 bin insan katledildi, tarih katledildi. Burayı niçin mezhep savaşına kurban ediyoruz. Acılardan bizler dertliyiz, Avrupa dertli değil. Bizdeki PKK hücrelerinden çıkan silahlarda, Rus var mı var, ABD silahları, Batı’nın var mı, var. Nereden geliyor bu silahlar? PYD’nin ortada. 'Yapmayın, göndereceğiniz silahların bir kısmı da DAEŞ'e gidecek' diye uyardık. Şimdi en modern silahlar DAEŞ’in elinde. Biz stratejik müttefikiz, biz bu silahların bazılarını almaktan zorlanıyoruz. Dost dediklerimiz gereğini yapmıyor. Biz de bu dostlarla görüştüğümüzde açık açık söyleyeceğiz.

SENİN ORTAĞIN BİZ MİYİZ KOBANİ'DEKİ TERÖRİSTLER Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li bir ulusal güvenlik temsilcisinin Cenevre'ye kabul edilmeyen PYD'nin ayağına gitmesini sert bir dille eleştirdi: Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi? 
BBC’de bir haber çıktı. PYD’nin yanlış yönlendirmesi ile ABD savaş uçakları sivilleri vurdu deniyordu. Batı kamuoyunda PYD’ye bakışta bir farklılık oluşabileceğini düşünüyor musunuz? 

NASIL GÜVENİRİZ

PYD bir terör örgütüdür. YPG bir terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Bunu bütün uluslararası örgütlere taşıyacağız. Taşımadığımız her an bizim için kayıptır. Terör örgütü olarak ilan edilmesi için adımlar atılmazsa, geç kalırız…  Ve bakın, Biden yanında bir yardımcısı ile geldi. Daha önce Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Cenevre temsilcilerinin olduğu dönemde PYD gelemiyor, o kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz. Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani’deki teröristler mi? Bu meselelerin mücadelesini hep birlikte vermek durumundayız.  

OBAMA İLE GÖRÜŞECEĞİM

ABD koalisyonu DAEŞ ile mücadelenin içindeymiş gibi görünüyor, Esad rejimi ile ilgili bir adım yok. Güvenli bölgede bir gelişme var mı? 

Terörden arındırılmış güvenli bölge, bunun yanında uçuşa yasak bölge düşüncelerimi G20'de aktardım, hepsi olumlu ama dönüş olmadı. Merkel ile paylaşacağız, Obama’yla da telefon görüşmesi yapabilirim.  Güvenli bölgeye ABD önce pek inanmamıştı, sonra inanmaya başladı. Uçuşa yasak bölgeye karşı çıktılar ama onda da bir yumuşama var.  

KOMİSYON ÇALIŞIRKEN BİZ DE BOŞ DURMAYACAĞIZ

Şili, Peru, Ekvator’un ortak özellikleri dillerinin İspanyolca olması ve  başkanlıkla yönetilmesi. Danışmanlarınız bu ülkelerde bir çalışma yaptı mı? Türkiye’de süreç nasıl ilerleyecek? 

Parlamentodaki çalışma adeta bir işaret fişeği olacak. Her 3 ülke İspanya’dan kopamamış. Ekvator’da sarayda bizi gelenekleriyle karşıladılar. Beştepe’de ise yaşadıklarımız ortada. Türkiye’de 6 aylık süreci çok önemsiyorum. 20’ye aşkın ekibim de  temaslarını sürdürecek. 

AMBARGODA 4 ŞART

İsrail ile ilişkiler hangi noktada? 

İsrail meselesinde bütün samimiyetimizi koruduk. Biz ne dedik: Bir özür, iki tazminat, üç ambargonun kaldırılması. Özür noktasında Obama’nın devreye girmesiyle bu sağlandı. Tazminatta da bir yere gelindi. Ambargoya gelince, ambargonun içeriği var. Şu anda, işi insan hakları açısından ele alalım. Bir, Filistin’in ciddi bir enerji sıkıntısı var. Bu enerji sıkıntısı noktasında, Türkiye referanslı olabilir, enerji üreten bir gemi ile Gazze’ye enerji verilmesini sağlamak… İki, bununla birlikte iletim hatlarının kurulması lazım, bu hatların inşasına müsaade etmek. Üçüncü önemli sıkıntı, ciddi su sorunu var orada, onun için sondaj çalışmaları denizden arıtma suretiyle su temini. Dört, bunun şebekelerinin kurulması. 

İSRAİL KABUL ETMİYOR

Bunun dışında hastanelerin şu anda bir tanesini bitirdik. Yeterli değil yaygınlaştırılması lazım. Dünyanın değişik yerlerinden de gelebilir, İsrail kabul etmiyor. Kızılay, Kızılhaç başka ülkelerden gelenleri nasıl topluyorsa, madem bize güveniyorsunuz. Biz damgamızı vuralım, mesuliyetini alalım ve giriş kapılarından sokalım.

SİSİ İLE ASLA GÖRÜŞMEM!

Mısır ile ilişkilerde son durum nedir, bir gelişme var mı? 

O konu ile ilgili benim tavrım net. Mursi ve arkadaşları başta olmak üzere idamlarla ilgili kararlar gözden geçirip kaldırılmadıktan sonra, ben Sisi ile görüşmem. Fakat bizim Mısır halkı ile ilişkinin devamı noktasında asla olumsuz değilim. Bakanlarımız görüşebilirler. 
Başbakan görüşebilir mi? 

Ben Başbakanımızın görüşmesini dahi doğru bulmam. Başbakanlığım döneminde de bu kanaatteydim. Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanını darbeyle indirmek suretiyle oraya yerleşen bir insana, demokrasiye inanmışsak bu şekilde bakmamız gerekir diye düşünüyorum. Aynı değer yargılarına inanan iki ülkeyiz. Kopmamalıyız.

PKK YERİNE BAŞKA İSİM TERÖRE KILIFTIR

Terörle mücadelede operasyonların başarıyla tamamlanmasının ardından, yeniden akil adamlar gibi bir heyetin oluşması, başka bir isim ve PKK-HDP unsurları dışında muhataplarla çözüm sürecinin buzdolabından çıkması söz konusu mu? 

Böyle bir şeyi düşünmek teröre farklı bir kılıf uydurmak anlamına gelir ki bu neye benzer; HDP’nin kuruluşundan bu yana durmadan bir seneyi bulmadan yeni bir parti kurması gibi. Bu da kapanırsa, yenileri de hazır olsun diye stepneler var. Partilerin kapatılmasına karşıyım. En üstten en alta kadar suçu irtikap edenler bedelini ödemelidir. Hedef tüzel kişilikler olmamalı. 

1 MART TEZKERESİNDE IRAK'TA OLSAYDIK FOTOĞRAF BU OLMAZDI

Halep, kuzey koridoru… Suriye'de önümüzdeki günler tedirgin edici görünüyor. Türkiye’nin hassasiyetleri belli. Suriye’de bir fiili durum oluşturulur mu? Türkiye ne yapabilir? 

Dar kapsamlı bir güvenlik toplantısı yapılmalı. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi hassasiyetlerimiz var. Irak’ta düşülen hataya Suriye’de düşmek istemiyordum. Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım, karşı olanlar bunu söylemediler. Birileri de gizli kulisler attılar. 1 Mart tezkeresinde Türkiye Irak’ta olsaydı Irak’ın durumu böyle olmazdı. Hassasiyetlerimizi Türkiye olarak korumak zorundayız. Bu sadece Türkiye’nin hava sahası değil, aynı zamanda NATO hava sahasıdır. 

HDP'Lİ VEKİLLER KÜRT KARDEŞİME BORÇLU

Diyarbakır Sur’da HDP vekillerinin lince gidebilecek tepkilerle karşılaşmasına ne diyorsunuz? 

Olayın ayrıntılarını henüz almadım. Ama şunu biliyorum: Benim güneydoğudaki Kürt kardeşlerimin, oradaki halkın o milletvekillerine borcu yoktur, tam aksine alacağı vardır. Zira o vekillerin, Kürt halkına, güneydoğuya zarardan başka bir şeyleri olmamıştır. Kan, ölüm götürmüşlerdir. Başka hiçbir şey vermemişlerdir. Güneydoğu halkı hem topraklarına hem de özgürlük mücadelesine sahip çıkacaktır. Bunun önündeki en büyük engel o dediğiniz kişilerdir. 

FİİLİ BİR DURUM OLURSA GEREĞİ YAPILIR

Türkiye fiili hareketle karşı karşıya kalabilir mi; bu durumda neler yapılabilir? 
Bu tür şeyler konuşulmaz, gerektiğinde neyse yapılır. Şu anda biz bütün güvenlik güçlerimizle, her şeyimizle tüm ihtimallere karşı hazır durumdayız. Kimsenin endişesi olmasın. 

BİR SURİYE TEZKERESİ GÜNDEME GELİR Mİ?

Ülkemize yönelik tehditlere karşı Silahlı Kuvvetlerimiz her türlü yetkiye sahip. Ulusal güvenliğimiz açısından bir sıkıntı yok. 
Türkiye uluslararası toplumla birlikte hareket etmeye gayret etti. Suriye ile ilgili bir çalışma var mı? Türkiye bu konuda tek başına bir şey yapmayı da düşünebilir mi? 

Meseleyi uluslararası toplumla birlikte, ittifaklar ile götürme gayretindeyiz. Bize yönelik tehditlere karşı teyakkuz halindeyiz.

İMRALI HÜKÜMETİN MUHATABI OLAMAZ

Başbakan ''Seferberlik ilan edeceğiz. Masa İmralı'da değil Ankara'da'' dedi.  Zana’nın bir görüşme talebi olmuştu; Bundan sonraki süreç nasıl gelişir? 

'Çözüm süreci buzdolabındadır' dedim. İmralı hükümetin muhatabı olamaz. Milletvekillerine müsaade ediyorduk, gidiyorlardı. Ama artık gitmemesi lazım. Müsaade edildi de ne netice aldık? Şimdi Leyla Hanım! Önce git yemin et! Sonra, bir pazarlık kaydı olmaksızın randevu istersen, başbakanlığımda nasıl yaptıysam burada da kabul ederdim. Ama şartlardan söz edeceksen makamıma uygun bir tavır olmaz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum