Putin İstediğini Alamadı!
Veto yetkisine sahip BMGK üyelerinden Fransa'nın BM Daimi Temsilciliği Basın Sözcüsü Thierry Caboche, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın konseye getirdiği tasarıyı "ölü" olarak niteleyerek, "Tasarının bir geleceği yok" ifadesini kullandı.
Caboche, tasarının BMGK'nın gün içinde yaptığı Suriye konulu kapalı toplantıda gündeme dahi gelmediğini belirtti.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilciliği de AA'ya benzer bir yorumda bulunarak, Daimi Temsilci Matthew Rycroft'un söz konusu tasarıyı "dikkat dağıtma" yöntemi olarak gördüğünü ifade etti.
Konseyin daimi olmayan üyelerinden Yeni Zelanda'nın BM Daimi Temsilciliği'nden AA'ya yapılan açıklamada da tasarının konseyden güçlü bir destek almadığı vurgulandı.
Açıklamada, "Yeni Zelanda olarak, Güvenlik Konseyi'nin mevcut kararlarının uygulanmasına odaklanmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz" ifadesi kullanıldı.
Rusya'nın BMGK'ya cuma günü dağıttığı tasarıda, Esed rejiminin egemenliğinin gözetilmesi çağrısı yapılarak, "Suriye Arap Cumhuriyeti topraklarına yönelik devam eden sınır ötesi top atışlarını güçlü bir şekilde kınıyoruz" ifadesi yer alıyor.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın mevcut kararları uygulamayıp "dikkat dağıtmaya çalıştığını" ifade etmişti.
Rusya'nın yeni karar tasarısıyla tüm dünyanın dikkatini başka yöne çekmeye çalıştığını dile getiren Power, "Rusya, üzerinde hepimizin uzlaşmaya vardığı 2254 sayılı karar tasarısını uygularsa bu çok daha iyi olur" demişti.
Tasarıya karşı çıkan Fransa, İngiltere ve ABD'nin BMGK'da karar tasarılarını veto etme yetkisi olduğu için, Rusya'nın hazırladığı karar tasarısının kabul edilme ihtimali bulunmuyor.
Öte yandan, konuyla ilgili çıkan bazı haberlerde, konseyin daimi olmayan üyelerinden Ukrayna ve İspanya'nın da tasarıya karşı çıktığı ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.