Futbolcular Neden Devlete Vergi Ödemiyor?
15 sezonda 10’dan fazla hocayla çalıştı, sağbekte 10’dan fazla rakibini saf dışı bıraktı. Kulübü Galatasaray ‘altyapıya gidiyorsun’ dedi sesi çıkmadı... Sezon ortasında, “Sözleşmende yer alan ‘otomatik uzama’ maddesini iptal ettik” denildi, yine sesi çıkmadı...‘Sabri hep ‘sabır’ dedi.
Sonunda kazanan da hep o oldu. Yıllık 4.8 milyon TL ve maç başı 45 bin TL kazanan Sabri, Lazio maçıyla (takımının tek golünü de atarak) 30 maç limitini de başarıyla aştı, ilaveten 300 bin TL daha kazandı.
Sabri, kulübünden kazandığı paralar için vergi ödemiyor... Van Persie, Gomez, Sneijder’da olsa, Sabri Sarıoğlu’da olsa farketmiyor, futbolcular cebinden vergi ödemiyor... Spor Toto Süper Lig Kulüpleri futbolcular adına tek bir oran olan yüzde 15 üzerinden vergi ödüyor.
Diğer yandan Sabri futbolun dışında da hep gündemde... Geçen hafta çıkan haberde “Özel bir havayolu şirketinde yardımcı pilot olarak işe başlayan eşi Yağmur’a 590 bin TL değerinde lüks bir araba alarak jest yaptı” deniliyordu. Belki bilinmiyor olabilir ama eşinin bu hediyesi için Yağmur Hanım vergi ödemek zorunda.
“Eşten gelen hediye için vergi mi olur” demeyin. Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) yasası (3.918 TL üzeri hediyeler için) bunu söylüyor. Oranı, yüzde beşten başlayarak yüzde onbeşe kadar yükseliyor. (Aslında vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar yükseliyor. Ancak ana, baba, eş ve çocuklardan alınan bağış-hediye için tarife yüzde 50 indirimli olarak uygulanıyor.)
2016 için VİV Tarifesi tabloda yer almakta... 590.000 TL değerindeki araba için Yağmur Hanım’ın (3.918 TL istisnayı düştükten sonra) 38.706 TL İntikal Vergisi ödemesi gerekecek. Söz konusu intikal için beyanname verme süresi bir ay. Sonrasında ödeme, üç yılda ve taksitlerle (mayıs ve kasım) yapılabiliyor.
2016 YILI VİV TARİFESİ (BAĞIŞ, HEDİYE, ÖDÜL İÇİN)
Matrah Verginin Oranı (%) Anne, baba, eş ve çocuklardan ivazsız intikallerde (%)
İlk 210 Bin TL için 10 5
Sonra gelen 500 bin TL için 15 7.5
Sonra gelen 1.110 bin TL için 20 10
Sonra gelen 2 Milyon TL için 25 12.5
Matrahın 3 milyon 820 bin TL’yi aşan bölümü için 30 15
KAZANIRKEN YOK HARCARKEN ÇOK
Sabri, Galatasaray’dan ücret prim vb gelirlerini elde ettikten sonra kendisi Maliye’ye bir vergi ödemiyor. (Kulubünün, Sabri adına ödediği vergilerde oran sabit: yüzde 15) Sabri, kazanırken ödemediği vergiyi harcarken ödüyor ama. Eşine aldığı arabanın faturasında araç bedeline ilaveten yüklü vergiler var. ÖTV ve KDV. Tabloda görüleceği üzere toplam ödenen vergiler, araç bedelinin yüzde 71’i düzeyinde. Sabri’nin kazancından düşük oranda (yüzde 15) vergi hesaplanırken, harcamasından yüksek oranda (yüzde 71) vergi alınması aslında devlet bütçesinin de sorunu. Öteden beri; toplam vergi gelirlerinde, dolaysız (gelir üzerinden) vergilerin oranının (yaklaşık yüzde 30) neden düşük, dolaylı vergilerin (harcama üzerinden) neden yüksek (yaklaşık yüzde 70) olduğu hep tartışılır...
Kısa vadede bu orantısızlık giderilemez. Ancak yıllara yayılarak, ‘gelir üzerinden alınan vergilerin oranını artırmaya yönelik’ ve ‘harcama üzerinden alınan vergilerin oranını azaltmaya yönelik’ adımlar atılarak denge sağlanabilir.
SABRİ’NİN OTO FATURASI (TL)
Araç Bedeli 344.828
ÖTV 155.172
KDV 90.000
ÖTV + KDV Dahil Araç Bedeli 590.000
Vergiler Toplamı 245.172
Verginin Araç Bedeline Oranı(%) 71
Hürriyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.