Türkiye’de bir ilk!
Kırklareli İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen, "Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü" törenine, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Baş Kontrolleri Fuat Şen, Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Güday, Kırklareli Belediye Başkan Vekili Ayşen Köseğil, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç başta olmak üzere kamu kurum il müdürleri ile belde ve ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı.
Adalet Bakanlığı Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz'un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, 45 kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan 143 gönüllünün, onur ve gururuna dokunmadan içten bir el uzatılması, toplum tarafından kabul gördüklerinin hissettirilmesi ve yine "rol model" etkisiyle kişilerde davranış değişikliğinin spontane gerçekleşmesinin sağlanması amacıyla hazırlanan "Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü" imzalandı.
"NE ZULÜM, NE MERHAMET, YALNIZCA ADALET"
Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz, 45 kurumla birlikte hareket ettiklerini ve projeyi şekillendirdiklerini hatırlatarak, "'Suçluyu kazıyın, altından insan çıkar" temel mantığımız. Pakistanlı ünlü bir yazarın güzel bir sözü var, "Ne zulüm, ne merhamet, yalnızca adalet" diyor. Esas olan adalet, bunun farkındayız. Bizim mesleğimizde ne yazık ki ne zulüm, ne merhamet, yalnızca adalet gerekiyor. Bir insanı kurtarmak, bütün insanlığı kurtarmaktır. Ne yazık ki, muhatap olduğumuz, üzerinde durduğumuz, çalıştığımız insanlarımız ceza infaz kurumlarına girmiş, orada belirli bir süre kalmış daha sonra tahliye olmuş veya bir şekilde suçun mağduru olmuş, suçtan zarar görmüş insanlar. Bu tür insanlarımızla baş etmek, mücadele etmek sanıldığı kadar kolay olmuyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde 143 tane hükümlü rol model kapsamında gönüllümüzü belirledik" dedi.
İki ana hedef grupları olduğunu vurgulayan Başsavcı Yavuz, "Birincisi suçun mağduru, suçtan zarar görmüş insanlarımız, ikincisi de bir şekilde ceza infaz kurumlarına düşmüş, cezaevlerimizde kalmış daha sonra tahliye olmuş ve denetimli serbestliğe tabii tutulmuş yükümlü tabir ettiğimiz hükümlü arkadaşlarımız olacak. Eksiğimiz olabilir, bu noktada kesinlikle ve kesinlikle sizlerden tenkit bekliyoruz. Doğrumuz var ise hep birlikte yapmak istiyoruz" diye konuştu.
Kırklareli Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Güday da "Kırklareli ilinde yaşayan insanların emanetinin ve sorumluluğunun idraki içerisinde bizlere verilen emanetleri titizlikle koruma ve sorumluluklarımızı ikmal için hazırlanan protokolümüzü bugün hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.
KIRKLARELİ'NDEN TÜRKİYE'YE ÖRNEK PROTOKOL
81 ilde ilk olma özelliği taşıyan "Kırklar Huzurlu Yaşam Protokolü" kapsamında, denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan yükümlülere ve suçtan zarar gören mağdurların hayatlarında olumlu yönde gelişim imkanı sağlayarak ilgi ve yeteneklerinin farkına varılmasını sağlanması hedefleniyor. Kırklareli'nde, 45 kamu ve sivil kuruluşların destekleriyle imzalanan protokol kapsamında ilk etapta toplam 143 gönüllü, denetimli serbestlik altındaki yükümlüler ile suçtan zarar gören mağdurların eşleştirilmesi yapılarak, topluma geri kazandırılması için ilk adım atıldı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.