Karatay Müzesi yeniden açıldı

Karatay Müzesi yeniden açıldı
Türkiye'nin ilk ve tek çini müzesinin iki yıl süren restorasyonu tamamlandı

Türkiye'nin ilk ve tek çini eserleri müzesi olan Karatay Müzesi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından hizmete açıldı. Sultan II. İzzeddin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, 649, H. (1251 M.) yılında Konya'da yaptırılan Karatay Çini Eserler Müzesi iki yıllık restorasyonun ardından ziyarete açıldı. 1955 yılında Türkiye'nin ilk "Çini Eserler Müzesi" olarak açılan eski Karatay Medresesi'nde, Selçuklu ve Osmanlı döneminin en seçkin eserleri sergileniyor. Yaklaşık 4 bin eserin bulunduğu müzede birçok çiniye paha biçilemiyor.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Karatay Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi'nin, 1955 yılından beri her hangi bir onarımdan geçmediğini kaydetti. 2 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmasının bitirildiğini belirten Müdür Benli, "Müze baştan aşağı bir onarımdan geçirildi. Duvardaki tüm çiniler yenileme yapıldı. Teşhir vitrinleri değiştirildi. 

Eyvanda Selçuklu dönemine ait çini kalıntıları, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'ne ait seramiklerin sergilendiğini ifade eden Benli şunları söyledi: "Kubbeli salonda Selçuklu dönemine ait cam tabak, çini parçaları, alçı nişler, Beyşehir İlçesi'ndeki Kubadabat Sarayı'ndan çıkan çini panolar ve Osmanlı dönemine ait seramikleri sergiliyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.