"Kayıp Otobüs" belgeseli New York'ta gösterildi

"Kayıp Otobüs" belgeseli New York'ta gösterildi
Yönetmenliğini Fevzi Tanpınar'ın, senaristliğini Raşid Pertev'in yaptığı "Kayıp Otobüs" belgeseli New York'ta Türkevi'nde gösterildi.

  Belgesel, New York'taki gösterimin ardından 13. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında düzenlenen Belgesel ve Kısa Film Yarışmasında "En İyi Belgesel Seyirci Ödülünü" kazandı. 
  1964 yılında 11 Kıbrıslı Türk'ün Larnaka'daki evlerinden servis otobüsüne binerek çalıştıkları İngiliz üssü Dikelya'ya giderken kaçırılışlarının hüzünlü ve tarihi hikayesini anlatan "Kayıp Otobüs"ün yönetmeni Fevzi Tanpınar, babasının o gün tesadüfen otobüse binmeyerek hayatta kaldığını söyledi. 
  Kaybolan 11 kişinin toplu mezarının adada görev yapan Kayıp Şahıslar Komitesi'nin çalışmaları sonucunda Ekim 2006'da Larnaka-Dikelya yolundaki Oraklini köyünde zeytinlikteki bir kuyuda bulunduğunu belirten Tanpınar, bu gelişme üzerine belgeseli çekme kararı aldıklarını kaydetti. 
  Tanpınar, Kıbrıslı Rumların ve Yunanlıların Kıbrıs sorununun 1974'de başladığı yönünde uluslararası alanda propaganda yaptıklarını anımsatarak, "Halbuki Kıbrıs'taki sorun 1974'de başlamadı. Bu bir sonuçtu aslında. Onun öncesine bakmak gerekiyor ki Kıbrıs'ta nelerin yaşandığını çok daha iyi anlatabilelim" diye konuştu. 
  Belgeselin "evrensel ve bilimsel bir niteliğe" sahip ve tamamen objektif olduğunu belirten Tanpınar, kayıplar sorunun tüm dünyanın sorunu olduğunu, ancak Kıbrıs'ta bu sorunun daha derinden hissedildiğine işaret etti. 
  Rum tarafının da 1000 civarında Rum'un kaybolduğunu iddia ettiğini anımsatan Tanpınar, şöyle konuştu: 
  "Kıbrıslı Türklerin kayıp oldukları dönem 1963 ile 1974 arası. 11 yıl boyunca her an kaybolabilirim endişesini yaşayan bir Kıbrıs Türk toplumu vardı. O dönem Rumlardan kayıp yaşanmadı. Onların kayıp dönemleri ise 15 Temmuz 1974'de darbeyle kendi aralarında iç savaşla başlayan ve 16 Ağustosta son bulan yaklaşık 1 ayki dönemdir. Bu kayıplar içerisinde nitelendirilen insanların önemli bir kısmı da eli silah tutan, savaşan insanlardı. Bu farkı göz ardı ederek Kıbrıs sorununun 'kayıplar her iki taraftan da yaşandı' başlığı altında ele alınması çok doğru değil."AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.