İşte AK Parti'nin Başkanlık planı
Yeni Anayasa’da kendi teklifini hazırlamak için kolları sıvayan AK Parti’de, teklifin Meclis’ten 330 desteği alarak kabul edilebilmesini sağlamanın yolları da aranmaya başlandı. AK Parti kulislerinde, yeni Anayasa konusunda hangi partiden destek gelebileceği üzerinde durulurken, gizli oylama olması nedeniyle hem MHP, hem de CHP içinden yeni Anayasa’ya destek olabilecek isimlerin çıkabileceğine dikkat çekiliyor. Ancak yine de dışarıdan gelecek desteğin belirli bir oranda olup olmayacağı konusunu riske atmak istemeyen AK Parti, bir partiyle uzlaşı arayışını sürdürme eğilimi taşıyor.
GÖRÜŞME ZEMİNİ
Bu çerçevede AK Parti kulislerinde, hem MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kamuoyuna verdiği mesajların içeriğindeki ince ayrıntılara dikkat çekiliyor, hem de MHP’li milletvekillerinin bakış açısı olarak AK Parti’ye yakın bir görüşe sahip olmaları nedeniyle MHP ile bir uzlaşma zemininin daha kolay yakalanabileceğine işaret ediliyor. AK Parti’nin, bir yandan kendi teklifini ortaya çıkartırken, diğer yandan da MHP ile kurulacak temas ve görüşme zemininin yakalanıp yakalanmamasına göre bir revizyona gidilebileceği üzerinde duruluyor. Özellikle MHP’nin “karşı” olduğunu açıkladığı başkanlık sistemi konusunda AK Parti’nin teklifinde bir revizyon yapılmasının düşünülebileceği üzerinde duruluyor.
FARKLI SEÇENEKLER
AK Parti kurmayları, bir uzlaşma zemininin yakalanabilmesi durumunda MHP’nin de evet diyebileceği “yarı başkanlık sistemi” ya da “partili Cumhurbaşkanlığı” olasılıklarının değerlendirilebileceğini ifade ediyorlar. Yeni Anayasa hazırlama süreci içinde MHP ile böylesi bir olasılığın olup olamayacağına göre Anayasa teklifi şekillendirilecek.
YENİ ANAYASA TEKLİFİ 1 AY İÇİNDE HAZIR
CHP’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasından ayrılmasından sonra kendi teklifini hazırlayan AK Parti, Anayasa teklifini 1 ay içerisinde tamamlayarak TBMM Başkanlığı’na sunmaya karar verdi. Önceki gün yapılan 9 saatlik AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, partinin Anayasa teklifinin bir ay içinde hazırlanarak, bir sonraki MKYK toplantısına sunulabilecek hale getirilmesi kararlaştırıldı. Nisan’da yapılacak MKYK toplantısında üzerinde değerlendirmelerin yapılacağı Anayasa metninin, Mayıs ayı sonunda ya da en geç Haziran ayı başında TBMM Başkanlığı’na sunulması gerektiği ifade edildi.
MKYK toplantısında ayrıca HDP’li bazı vekillerin dokunulmazlık dosyaları ele alındı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un bilgi verdiği toplantıda, özellikle aracında silah taşıyan Faysal Sarıyıldız ile canlı bomba için taziyeye giden Tuğba Hezer gibi isimlerin dokunulmazlığının kaldırılması konusunda kararlı durulması gerektiği benimsendi. Dokunulmazlık sürecinin Meclis’in bütçeden sonra verdiği bir haftalık aranın ardından başlatılması üzerinde duruldu.
Star
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.