Aytmatov buruk anıldı

Aytmatov buruk anıldı
Kırgız yazar Aytmatov'un 80'inci doğum günü Kırgızistan'da buruk kutlandı

Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 80. doğum günü Kırgızistan'da düzenlenen törenlerle anıldı. 

Ünlü yazar için başkent Bişkek'te devlet töreni düzenlendi. Törene Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, Kırgız hükümeti yetkilileri, sanat ve edebiyat dünyasının yanı sıra yazarın sevenleri katıldı. 


BAKİYEV, AYTMATOV'UN KABRİNİ ZİYARET ETTİ


Kırgız yazar Aytmatov'un buruk doğum günü kutlamaları yazarın Atabeyt Şehitliği'ndeki kabrinde başladı. Devlet Başkanı Bakiyev, yazarın kabrine çelenk koydu ve dua etti. Kırgızistan Müftüsü Murataalı Cumanov da Aytmatov'un ruhuna Kuran okudu. 

Aytmatov'un kabrini ziyaret eden Bakiyev burada bir konuşma yaptı. Kırgız halk kahramanı, ünlü edebiyatçı Aytmatov'u rahmetle andıklarını belirten Bakiyev, Aytmatov'un yerinin doldurulamayacağını söyledi. Aytmatov'un Kırgızistan'a ve Kırgız halkına çok büyük hizmetlerinin olduğunu dile getiren Bakiyev, "Biz bugün değerli yazarımız Cengiz Aytmatov'un doğum gününü yazarın kendisiyle birlikte kutlayacağımızı düşünmüştük. Fakat takdir, kader başka yazılmış. O şimdi aramızda yok. Ancak kalbimizde yaşayacak." şeklinde konuştu. Aytmatov'un ortaya koyduğu eserlerinin ve bu eserlerde verilmek istenen mesajların sonsuza kadar yaşatılacağını da ifade eden Bakiyev, yazarı anlatmak için kelimelerin yetersiz kaldığını kaydetti. 


BİŞKEK'TE AYTMATOV'UN HEYKELİ YAPILACAK 


Öte yandan Kırgız lider Bakiyev, Kırgız Hükümeti tarafından Bişkek'te Aytmatov'un heykelinin yapılması ve bazı tarihi yerlere Aytmatov'un isminin verilmesine yönelik kendisine sunulan kararnameyi onayladı. Buna göre 3 ay içinde başkent Bişkek'te belirlenecek bir yere Aytmatov heykeli yapılacak. Bunun dışında Bakiyev'in onayladığı kararnamede ülkenin ünlü Rus Drama Tiyatrosu'na, Bişkek'te bir parka ve Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nin kampusuna Cengiz Aytmatov isminin verilmesi öngörülüyor.


YAZARIN DOĞUM YERİ TALAS'TA YAS VAR


Aytmatov'un 80'inci doğum günü sadece Bişkek'te değil Kırgızistan diğer bölgelerinde de düzenlenen etkinliklerle anıldı. Yazarın doğum yeri olan Talas şehrinde halkın büyük üzüntü içerisinde olduğu öğrenildi. Özellikle yazarın doğduğu Şeker Köyü'nde yas tutulduğu kaydedildi. Bu arada Talas'taki tüm eğitim kurumalarında Aytmatov etkinlikleri düzenlendi. Talas Devlet Üniversitesi, Aytmatov'un 80'inci doğum yıldönümü için öğrenciler arasında tiyatro yarışması düzenledi. Öğrenciler Aytmatov'un eserlerindeki bazı bölümleri tiyatro sahnesine taşıdı. Dereceye giren öğrencilere ödüller takdim edildi. 


AYTMATOV'A EN BÜYÜK İLGİ TÜRKLERDEN


Öte yandan dünyaca ünlü yazar Cengiz Aytmatov'un ölümünden sonra en çok Türkler tarafından anma törenlerinin yapıldığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde Bişkek'te 1996 yılında Türk müteşebbisler tarafından açılan Uluslararası Atatürk Alatoo Üniversitesi'ne (IAAU) konuk olan Aytmatov'un kardeşleri İlgiz Aytmatov ve Roza Aytmatova, ağabeylerinin vefatından sonra onun için en çok anma töreni ve etkinliklerin Türkiye'de düzenlendiğini söylediler. 

Yazarın erkek kardeşi İlgiz Aytmatov, ağabeyinin hayatta iken Türk insanının yakın ilgisinde olduğunu belirterek, Kırgızistan Kültür Bakanlığı'nın 2008 yılını "Cengiz Aytmatov yılı" ilan etmesine bağlı olarak düzenlenen çeşitli etkinliklere Türkiye'den çok sayıda katılımcı olduğunu hatırlattı. 

Eserleri 157 dile çevrilen ve altmış milyon baskıyla dünyanın en çok satan yazarlarından biri olan Aytmatov, "Gün Olur Asra Bedel" romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs'ta rahatsızlanarak böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya götürülmüştü. Burada yaklaşık bir ay tedavi gören Aytmatov, 10 Haziran 2008'de vefat etmişti. 1928 yılında Kuzeybatı Kırgızistan'daki Şeker köyünde dünyaya gelen Cengiz Aytmatov, edebi çalışmalarına ek olarak, 15 yıl Avrupa'da Büyükelçi görevi yapmıştı. 80. doğum yıldönümü bu yıl Kırgızistan başta olmak üzere bütün dünyada kutlanan Aytmatov'un başlıca eserleri şunlar: Zorlu Geçit, Yüzyüze, Cemile, İlk Öğretmenim, Elveda, Gülsarı, Beyaz Gemi, Selvi Boylum Al Yazmalım, Gün Olur Asra Bedel, Dişi Kurdun Rüyaları, Toprak Ana, Cengiz Han'a Küsen Bulut, Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.