Güneydoğu’da kadına yönelik seferberlik başlıyor!
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, terörden mağdur olan bölge insanının sorunlarını yerinde görmek ve rapor hazırlamak üzere geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Van, Bingöl ve Mardin’de incelemelerde bulundu.
Bu ziyaretlerden çıkan ilk tespit; “30 yaş üstündekiler ayrışma ve özerklik istemiyor. Devleti yanında istiyor. 30 yaş altındakiler ise kandırılmış ve beyni yıkanmış grup olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde.
Bu sonucun ardından AK Partili kadınlar, bölgedeki 30 yaş altındaki kadınların kazanılmasına yönelik özel çalışma başlatma kararı almış.
Sur raporu
Çam, bölgede genç kızlara ve kadınlara yönelik kadın merkezleri, kadın istihdamı ve kadın toplantıları başlıklarıyla 5 özel proje hayata geçirecek.
30 yaş sınırı
Mağdur edilenlerin hep belli bir gelir düzeyinin altındaki kadınlar ve çocuklar olduğunu belirten Çam, “anneler ‘çocuklarım okusun’ çabasında. ‘Teröristler evimize geldiler. Sanki kendi evleri gibi davrandılar’ diyor. Evlerin aralarına birbirleriyle birleştirmek için delikler açılmış. Evlerini bırakıp gitmelerine de izin verilmemiş” dedi.
Yeni stratejiler
Çam bölgedeki kadınlara yönelik neler yapacaklarını da “doğudaki illere yönelik yeni bir strateji belirledik” diyerek şöyle anlattı:
“HDP’li belediyelerle ilgili araştırma yaptık. Bir takım çamaşırhaneler ve tandır evleriyle kadınları çekiyorlar. Ücretsiz çamaşır yıkatıyorlar. Her şey ücretsiz buralarda. Bu esnada ideolojik belgeseller izletiyorlar. Biz bunları tespit ettik. Biz de kadın merkezleri kuralım dedik. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ile konuştuk. Bir tarafında çamaşırhane bir tarafında havuz olacak. Oraya kadınlar ücretsiz bir şekilde rahat girip çıkabilecek. Bir taraftan da sohbet alanları oluşacak. Biz de gidip gelebileceğiz bu merkezlere. Kadınlar çocuklarını havuza da sokabilecek.
Kadın istihdamı
Kadınların istihdamına yönelik de özel bir çalışma yaptıklarını belirten Çam, “kadın istihdamı ile ilgili bir farkındalık oluşturabiliriz. Kalkınma ajanslarıyla biraraya geldik. Doğu’da özellikle Diyarbakır’da kadının ve annenin yeri çok önemli. Çocuklar okuyor ama baba sadece kahveye nasıl giderimin derdinde. Çocuklar okuyunca teröre bulaşmıyorlar. Karakteri tam oturmamış çocukları ise kandırıyorlar. Bizim kadınları orada maddi olarak güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.
Makine parkuru
Bir sonraki aşama ve proje olarak da illere makine parkuru götüreceklerini belirten Çam, “kadınlara dikiş öğreteceğiz. Halk eğitim merkezlerinden eğitmenler de olacak. Bunun da sözünü aldım. Bu merkezleri kuracağız. Kumaşlarını da biz götüreceğiz. Kendileri bir şey almayacak. Becerekli kadınlara iş imkanı sağlamış olacağız. Çıkacak ürünlerin satışını da biz yapacağız. Pazarlamaya da çalışmayacaklar” dedi.
Kardeş iller olacak
Bölgeye yönelik de kardeş iller projesini artıracaklarını belirten Çam, “bir büyük iki küçük il birbiriyle kardeş olacak. Bunlar sürekli birbirlerine gidip gelecekler. Aile Bakanlığı psikologlarıyla, ssoyal hizmet uzmanlarıyla rehabilitasyon yapacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oraları restore edecek” dedi.
7 şehir 7 söz 7 gönül
7 şehir 7 söz 7 gönül projesini uygulamaya koyacaklarını belirten Çam, “her ay bir ilde olmayı planlıyoruz. Oralara da kadınlarımızı götüreceğiz. Ankara’dan başlayacak. Doğudaki ve batıdaki illerde yapılacak ve bütünleşme olacak. Biz ayrıştırmıyoruz. Hep bütünleştirici olacağız” dedi.
3 aşamalı çalışma
Birinci aşamayı AK Partili kadınlar olarak bölgede inceleme yaparak bitirdiklerini belirten Çam, ikinci aşamanın ise sivil toplum örgütleriyle Diyarbakır’a gitmek olduğunu söyledi. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a giderek daha neler yapabileceklerini masaya yatıracaklarını belirten Çam, üçüncü aşamanın ise iş kadınlarıyla bölgeye giderek ortak çalışma yapmak olduğunu dile getirdi.
Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.