İşte Putin’in yeni cephesi
Suriye savaşı Karabağ'a taşındı. Esed'e destek için girdiği Suriye'den askeri kayıplar ve uluslararası tepkiler nedeniyle çekilmek zorunda kalan Rusya şimdi Azeri-Ermeni savaşını provoke ediyor. Putin'den cesaret alan Ermenistan, Azerbaycan'ın ateşkes çağrılarına saldırıyla karşılık veriyor. Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev'in Perşembe günü resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Ermenistan'a gideceği öğrenildi. Bu ziyaret, Ermenistan'ın arkasında Rusya desteği olduğunu gözler önüne serdi.
PUTİN'İN PROVOKASYONU
Gürcistan'ın eski Cumhurbaşkanı ve Ukrayna'nın Odessa kentinin Valisi Mihail Saakaşvili, Azerbaycan-Ermenistan sınırında çıkan çatışmaların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Azerbaycan ile Türkiye'ye karşı düzenlediği bir provokasyon olduğunu savundu. Saakaşvili, “Son günlerde yaşanan olaylar, Putin'in Azerbaycan ve Türkiye'ye karşı provokasyonuna çok benziyor. Ama bu aynı zamanda Ermenistan'a da zarar veriyor. Moskova ise böyle bir gelişme için uzun süredir hazırlanıyor." ifadesini kullandı.
İŞGAL YOLU İNŞA ETTİ
Saakaşvili, Rusya'nın, Azerbaycan'ı hızla işgal edebilmek için Dağıstan'dan Gürcistan sınırına doğru bir yol inşa ettiğini, Rusya'nın, her iki tarafı da yoğun bir şekilde silahlandırdığını söyledi. Rusya'nın bazı stratejik hedefleri olduğunu savunan Saakaşvili, Rusya'nın asıl amacının sabotaj düzenleyerek Azerbaycan'ın petrol hatlarının geçtiği toprakları ele geçirmek ve Avrupa'yı Azerbaycan ve Türkmenistan petrol kaynaklarından yoksun bırakmak olduğunu iddia etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışmaların yeniden alevlenmesinde özellikle Türkiye de dahil üçüncü hiçbir ülkeyi suçlamadıklarını kaydetti.
Ermenistan'a 'çekil' çağrısı
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, Ermeni birliklerinin işgal altındaki Azeri topraklarından BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak geri çekilmesi çağrısında bulundu. Agramunt, Yukarı Karabağ'daki şiddet olaylarından ve insanların hayatlarını kaybetmesinden derin endişe ve büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Taraflara derhal ateşkese saygı göstermeleri ve barışçıl çözüm için müzakerelere başlamaları çağrısı yapıyorum." ifadesini kullandı.
Emenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan-Rusya Devlet Bşakanı Vladimir Putin
MİNSK GRUBU TOPLANACAK
Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından AGİT Minsk Grubu kuruldu. Minsk Süreci, 24 Mart 1992 tarihinde Helsinki'de toplanan AGİT Konseyi, konsey başkanından Karabağ sorununun bir an önce görüşmeler yoluyla sonuçlandırılabilmesi için çözüm yolunu açması talebiyle başladı. ABD, Fransa ve Rusya'dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu'nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer alıyor. Minsk Grubu Karabağ sorununun çözüme ulaşması için bugün toplanacak.
Karargah havaya uçtu
Azerbaycan'ın tek taraflı sürdürdüğü ateşkese rağmen Ermeni güçlerinin saldırması üzerine çıkan çatışmalarda ise Ermeni güçlerin komuta karargahını imha edilirken Ermeni silahlı güçlerine bağlı 170 asker öldürüldü, 12 zırhlı araç ve 1 batarya imha edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin Hocavend-Fuzuli yönünde Azerbaycan mevzilerine saldırı girişiminde bulunduğu, Azerbaycan askerlerinin de yanıt verdiği bildirildi. Yapılan açıklamada, “İşgal altındaki bölgelerde bulunan Ermeni komuta karargah merkezi, ordumuzun açtığı ateşle darmadağın edildi. Düşmanın çok sayıda albay ve generali yok edildi" ifadelerine yer verildi.
Yeni Şafak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.