Yahya Kemal ve Aytmatov Kiev'de anıldı

Yahya Kemal ve Aytmatov Kiev'de anıldı
Ünlü Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı ölümünün 50'nci yılında, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlenen bir konferansla anıldı. Kırgızistan'ın dünyaca ünlü yazarı Cengiz Aytmatov da, doğumunun 80'inci yıl dönümünde Kiev'de düzenlenen başka bir törende hat

Ukrayna'nın köklü üniversitelerinden Milli Taras Şevçenko'daki Türkoloji Bölümü'nde yapılan Yahya Kemal Beyatlı'yı anma konferansına konuşmacı olarak Türkiye'den Diyalog Avrasya Platformu (DAP) Eşbaşkanı Harun Tokak, Türkolog İrina Demir, Türkolog Anna İpek ve Filolog Ahmet Aydın katıldı. 

14 fakültesi 5 enstitüsü ve yaklaşık 20 bin öğrencisi olan 174 yıllık Ukrayna Milli Taras Şevçenko Üniversitesi'nin Türkoloji bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda, Yahya Kemal'in düşünceleri ve eserleri konuşuldu. 

Yahya Kemal'in dil işçiliğinin yanında, diplomat ve milletvekili gibi farklı kimliklerinden bahseden Ahmet Aydın, Yahya Kemal'i "Osmanlının, tarihini, musikisini, mimarisini, mabetlerini, şehirlerini yani kısaca mirasını cumhuriyete taşıyan şair" olarak tanımladı. 

Türkolog Profesör Doktor Yuriy Koçubey, Cihan'a yaptığı özel değerlendirmede, "Kiev'de bugün, büyük Türk şairi, Yahya Kemal Beyatlı'nın anıldığı bu toplantıya katılmaktan büyük onur duydum. Halihazırda biz Ukraynalılar, Türkiye ve Türk kültürü hakkında çok az şey biliyoruz. Aynı şekilde Türkiye halkı Ukrayna hakkında çok az bilgiye sahip. Kiev'deki bu üniversitedeki bu toplantı bir çok yönden büyük bir önem arz ediyor" dedi. 


UKRAYNALI SANATSEVERLER AYTMATOV'U UNUTMADI

Kırgızistan'ın Ukrayna Büyükelçiliği, Ukrayna'daki Kırgızistanlılar Derneği, Ukrayna Yazarlar Birliği ve DAP'ın gerçekleştirdiği Cengiz Aytmatov'u anma törenine, Ukrayna'nın sanat ve edebiyat dünyasının önde gelen isimleri, diplomatlar ve yazarın sevenleri katıldı. 

Ukrayna Yazarlar Birliği'nin Kiev'deki tarihi binasında gerçekleşen davete katılanları kapıda geleneksel Kırgız kıyafetleri giyen üniversiteli gençler karşıladı. Ayrıca salon yazarın afiş ve kitapları ile süslendi. 

Türkiye'den özel olarak davet edilen DAP Eşbaşkanı Tokak, "Cengiz Aytmatov Kırgızların kaybolmaya yüz tutmuş efsanelerini mitolojilerini yazılı hale getirerek yeniden bir Kırgız kültürü oluşturmuştur. Bunu yaparken de hep yerli motifleri yerli malzemeyi kullanmıştır. Dünya kültürüne kazandırdığı en önemli tabir "Mankurt" kavramıdır. Kendi kültürü, kendi inancının gerçeklerinden uzaklaşan insanlara, 'Mankurt' gözüyle bakar. Beklide Aytmatov olmasa idi bugün pek çok tabiri ve coğrafi ismi bilmiyor olacaktık" dedi.

Etkinlikte Ukrayna'daki üniversitelerde okuyan Kırgızistan uyruklu öğrenciler de, Aytmatov'un eserlerinden bir kısmını canlandırdı. Üniversiteli gençler orijinal kostümleri ve oyunlarıyla Aytmatov'un eserini başarıyla canlandırarak salonda duygulu anlar yaşattı. 

Eserleri 157 dile çevrilen ve altmış milyon baskıyla dünyanın en çok satan yazarlarından biri olan Aytmatov, 10 Haziran 2008'de vefat etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.