Kral Selman'dan 'işbirliği' ziyareti

Kral Selman'dan 'işbirliği' ziyareti
Kral Selman'ın Türkiye ziyaretini değerlendiren uzmanlara göre iki ülke bölgesel sıkıntılarla ilgili nitelikli işbirliği arayışı içinde.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Türkiye ziyaretini değerlendiren uzmanlar, iki ülkenin bölgede yaşanan sıkıntılar nedeniyle nitelikli bir işbirliği arayışı içinde olduğuna dikkati çekti.

TÜRKİYE-MISIR İLİŞKİLERİNİN DÜZELMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR OLUŞMADI

Suudi Arabistan'ın bölgedeki iki önemli aktör olan Türkiye ve Mısır ile yakınlaşma içinde olduğunu vurgulayan uzmanlar, Türkiye-Mısır ilişkilerinin düzelmesi için ise gerekli şartların oluşmadığının altını çizdi.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz’in Türkiye ziyaretine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, iki ülkenin bölgedeki iki önemli güç olarak Suriye konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerde daha nitelikli bir işbirliği arayışı içinde olduğunu söyledi.

Bunun bir anlamda Arap Baharı sonrası bölgedeki kaos nedeniyle ülkelerin arayışları ile alakalı olduğunu ifade eden Duran, Suudi Arabistan’ın da İran tehdidini dengelemek için hem Türkiye hem de Mısır ile belli bir yakınlaşma içinde olduğunu vurguladı.

''BÖLGESEL SIKINTILARI İKİLİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİREREK AŞMAYA ÇALIŞIYORLAR''

Terörle mücadele çerçevesinde Türkiye ve Suudi Arabistan’ın kendilerini bölgesel anlamda sıkışmış hissettikleri alanlarda ikili ilişkileri güçlendirerek bunları aşmaya çalıştıklarının altını çizen Duran, bu gezinin bu çerçevede önemli olduğunu kaydetti. Duran, şöyle devam etti:

“Kral'ın burada hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Suriye’de muhaliflerin desteklenmesinden, Türkiye-Mısır ilişkileri bağlamından İran meselesine kadar birçok boyutu içerecek görüşmeleri olacaktır. Ama bu ikili ilişkilerin alacağı mesafeler var. Mesela turizm, tarım alanlarında işbirliği yapılması gereken konular var. Dolayısıyla bu ilişkilerin henüz stratejik boyuta varamadığını ama iyi bir yolda ilerlediğini düşünüyorum. Bu anlamda daha alınması gereken mesafeler var. Ama asıl soru Suriye’nin ve Ortadoğu’nun geleceği nasıl şekillenecek. Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde bununla ilgili makro anlamda bir vizyon ortaklaşmasına ihtiyaç var.”

Burhanettin Duran, Türkiye’nin Suudi Arabistan’dan beklentisinin Mısır’da Sisi yönetimini baskı altında tutarak muhaliflere uygulamış olduğu baskıyı kaldırması ve siyaset alanını açması olduğunu dile getirdi. Bu anlamda bir baskının oluşmadığının görüldüğünü ifade eden Duran, daha ziyade Türkiye-Mısır ilişkilerindeki kopukluğu belli düzeylerde telafi edebilecek bir arayış olduğunu kaydetti.

''SUUDİ ARABİSTAN, MISIR'I YANINDA GÖRMEK İSTİYOR''

ORSAM Başkanı Şaban Kardaş ise iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanmasının Kral Selman’ın başa gelmesiyle başladığını ve sonrasında bu hareketliliğin arttığını belirtti. Yeni Kral'ın daha önceki politikalardan bazı noktalarda farklı hareket ettiğini hatırlatan Kardaş, geçen süreçte özellikle İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin daha da tırmandığını ve bunda İran'ın nükleer meselesinin bir anlaşmayla çözülmesinin önemli bir etkisi olduğunu anlattı. Kardaş, şunları söyledi:

“Suudi Arabistan’ın Yemen’de askeri müdahaleye girmesiyle birlikte bölgede kendini rahatlatmak için daha yakın işbirliği yapabileceği müttefik arayışı içinde olduğu ve bu nedenle Türkiye’ye yönelişi ortada. Türkiye’nin de Ortadoğu’da Suudi Arabistan ile örtüşen çıkarları var. Son dönemde yapılan ziyaretler ve olaya yüklenen anlam ilişkiyi stratejik düzeye daha kalıcı bir şekilde taşıma iradesini gösteriyor. Suudi Arabistan bölgede Mısır’ı yanında görmek ve daha aktif bir şekilde oyuna sokmak istiyor. Bu, anlaşılabilir bir şey.”

Kardaş, Kral Selman’ın Mısır’ın ardından Türkiye’yi ziyaret etmesine ilişkin olarak ise Mısır’da 2013 darbesi ve orada ortaya çıkan yeni siyasi durumda bir yumuşama ya da değişiklik işareti ortaya çıkmadığı sürece normalleşme sürecine girileceğinin beklenmediğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.