Çiftçi bela değil yağmur bekliyor
Rusya ile yaşanan sorunlardan ötürü ihracatın durma noktasına gelmesinin ardından, kışın tamamında ve bahar aylarının ilk günlerinde Türkiye genelinde yeteri kadar yağış alınmaması çiftçileri kara kara düşündürtüyor.
Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesi ve buna ilaveten en çok yağış alınan Nisan ayında dahi şu ana kadar yeteri kadar yağmur yağmaması çiftçileri doğrudan etkiliyor.
Doğal yağışa bağlı üretim yapan ve tahıl ambarı olarak kabul edilen Orta Anadolu çiftçisi çareyi yağmur duasında arıyor.
Bütçelerini zorlayarak büyük bir ümitle tahıl üretimi için tohumları toprakla buluşturan çiftçinin, ürünleri susuzluktan kurumakla karşı karşıya. Çiftçiler, önümüzdeki birkaç gün daha yağmur yağmaz ise ürünlerinin kuruyacağını belirtiyor. Küçük üreticinin, beklediği yağışın gerçekleşmemesi üzerine önümüzdeki yılda ekim yapamayacakları kaydediliyor.
2014 yılında da kuraklıkla karşı karşıya kalan çiftçiler büyük mağduriyet yaşamıştı. Kuraklıktan ötürü mağduriyet yaşayan çiftçiye borçlarının ötelenmesinin dışında ekstra bir destek sağlanmıyor.
Nisan ayının son 10 gününde ve Mayıs ayında da yağış kaydedilmez ise tahıl ambarı olarak kabul edilen İç Anadolu ile Çukurova’da ciddi oranda ürün kaybı yaşanacak.
Türkiye, Buğday ve Arpa ihtiyacını ithalatla karşılamak zorunda kalacak.
Zaten küçülen tarım alanlarının, çiftçinin ekim yapmaması üzerine daha da küçülmesinden endişe ediliyor.
Tarım alanlarının azalması, üretim yapan çiftçi sayısının düşmesi ekonomiye yeni yükler bindiriyor.
Zira geçtiğimiz ay tarım alanında istihdam edilen işçi sayısında da düşüş kaydedilmiş, tarım alanında da işsiz sayısı artmıştı.
Her geçen gün durumu daha da kötüleşen Türk çiftçisinin sorunlarına köklü çözümler üretilmez ise dünyada tahıl üretimiyle kendi kendine yeten 7 ülkeden birisi olmak tarihe karışacak gibi gözüküyor.
İç piyasada ise üretim azlığı tüketiciye fiyat artışı olarak yansıyor. Bu artış sadece tarım ürünlerinde değil hayvansal gıdalarda da etkili oluyor. Geçtiğimiz yıllardaki saman ithalatı göz önünde bulundurulursa 2016 yılının hayvancılıkla uğraşan kesimler için de çetin geçeceği tahmin ediliyor. Yağmur duasına çıkan çiftçinin bugünlerde diline pelesenk ettiği en önemli ifade ise, “Allah’tan ümit kesilmez.” şeklinde oluyor.
Ne diyelim; rahmet ve mağfiret sahibi yüce Allah, çiftçimizin yardımcısı olsun. Kuraklıktan kavrulan topraklar yağmurla buluşsun.
Çiftçimiz kökten bela değil yağmur bekliyor. Artan ahlaksızlık ve beddua seanslarının yerini rahmet ikliminin kuşatmasını ümit ediyor. İnşallah beklenen rahmet bir an önce gelir.
Habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.