Taşkent'te İran halıları sergisi

Taşkent'te İran halıları sergisi
Taşkent'te diyalog içerikli elişi İran halıları sergisi

İran'ın Özbekistan Büyükelçisi Muhammed Veşaverzade'nin eşi Münire Veşaverzade'nin Taşkent'te düzenlediği "Elişi İran halıları sergisi" renkli görüntülere sahne oldu. İran Büyükelçiliği binasında yapılan sergiye, Özbekistan'da görev yapan birçok ülkenin büyükelçilerinin hanımları ve Özbekistanlı kadınlar davet edildi. 

Bayan Veşaverzade konuklarını kapıda karşılayarak, selamladı. Değişik boylardaki İran'ın elişi halılarının yanı sıra bazı seramik ve bakır ürünlerinin de yer aldığı sergi, davetliler tarafından ilgiyle gezildi.

Sergi açılışında bir konuşma yapan Veşaverzade, el işi halıcılığının gelişen teknolojiye rağmen İran'da yaygın olduğunu ve birçok insana ekmek kapısı olmaya devam ettiğini dile getirdi. 

Bu arada sergide kurulan bir tezgahta ise İran'ın elişi halılarının nasıl hazırlandığı canlı canlı gösterildi. Bayan davetliler tezgah başında oturan Özbekistanlı bayanların halı dikişlerini merakla seyretti ve onlardan çalışmalarının ayrıntıları hakkında bilgi aldı. 


HALILARDAKİ NAKIŞLAR BİRER DUYGU


El işi halı çalışmalarına ilişkin görüntülü bir sunumun da yapıldığı sergide Cihan'a konuşan Münire Veşaverzade, serginin ilk çalışması olduğunu belirterek, benzeri kaynaştırıcı kültürel etkinliklerinin devamının geleceğini söyledi. İranlı diplomat eşi, elişi halılarının kendine has emeği ile modern teknoloji ile üretilen halılardan ayrıldığına işaret ederek, halılardaki birçok nakşının ayrı duyguların ifadesi olduğunu kaydetti. Veşaverzade bazen bu halıların sadece bayanların duygularından yola çıkarak ortaya koyulan anlamlı nakışlarla renklendirildiğini kaydetti. Veşaverzade, "Halılarımızı hüznün, ayrılığın, aşkın ve özlemin duygulu nakışları süsler." diyerek elişi halıların duyguların dışa vurulmasının ifadesi olduğunu anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.