Türk Dünyası Kültürel Forumu toplandı

Türk Dünyası Kültürel Forumu toplandı
Londra'da kurulan Türk Dünyası Kültürel Forumu ilk toplantısını gerçekleştirdi

İngiltere'de faaliyet gösteren çeşitli Türki toplumların sivil toplum kuruluşu temsilcilerini kültürel faaliyetler gerçekleştirmek üzere bir araya getiren İngiltere Türk Dünyası Kültürel Forumu (Turkic Forum) ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Azerbaycan Evi'nde gerçekleşen toplantıya Azerbaycan, Batı Trakya Türkleri, Bulgaristan Türkleri, İran'daki Azeriler, İran Türkmenleri, Irak Türkmenleri, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Türkmenistan ve Türk temsilciler katıldı. Toplantıya ayrıca Kırgızistan Büyükelçiliği'ni temsilen Sefire Kulbaara Abdyrazakova ve Sabira Aidaralieva, Azerbaycan Büyükelçiliği'nden Orhan Sultanov ve Kazakistan Büyükelçiliği'ndan Zhuldyz Baizakova katılarak destek verdiler. 

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu (ITDF) ve Azerbaycan Evi'nin desteği ile ITDF Başkanı Servet Hassan ve Levent Hassan, Vusal Hamzayev ve İranlı Altan Atetürk'ün girişimleri ile gerçekleşen toplantıda çeşitli Türki toplumlar gelecekte birlikte çalışmalar yapmak üzere kararlar aldı. 

Toplantıyı yöneten Servet Hassan, katılımcılara forumun işleyişi hakkında bilgi verdi. Konuşmasının devamında Servet Hassan, "Türki toplumlar son yüzyılda birbirinden çok uzak yaşadılar ve şu dönemde aralarındaki farklılıklar büyüdü ama birbirimizi hiç unutmadık. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasıyla yüz yıl sonra tekrar birbirimize kavuştuk. Şimdi bıraktığımız yerden birbirimizi tanımak, yakınlaşmak ve kültürel zenginliğimizi birlikte kutlamak istiyoruz."dedi. 

Toplantıda konuşan İran Azerisi Altan Atetürk ise büyük Türk ailesinin birer üyesi olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Atetürk şöyle dedi: "Bugün burada Azeri, Kazak, Kırgız, Özbek, Türk ya da Türkmen olarak ait olduğumuz toplumları temsil etmekle beraber Büyük Türk Ailesi'nin birer ferdi olmaktan mutluluk duyuyoruz."

Toplantıya katılan Türkmenistanlı yazar Annkuly Nurmammedov da yaptığı konuşmada forumun önemine değindi. Forumun başarısı için tüm çalışmaları destekleyeceğini anlatan Nurmammedov, "Birbirimizi tanımadan aramızdaki sorunları çözmemiz ve birlikte olmamız mümkün olamaz."dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.