Menderes ağlayarak anlatmış: Hayatıma mal olsa da...
O gün rahmetli Menderes’in makamında yaşananları heyette bulunan Prof. Dr. Cevat Akşit, anlatıyor. Menderes’le gece yarısı gizli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Akşit, Başbakan’ın toplantı esnasında ağlayarak şu sözleri söylediğini paylaşıyor: “Eğitim-öğretim sahasında din konusuna önem veremiyoruz. Bunu laikliğe aykırı sayıyorlar. Arkadaşlarım beni yalnız bırakıyorlar. Yalnızım, müsteşarım bile meşrıkı a’zam (masonların başkanı). Burnumun dibine bile böyle adamlar koydular.”
1960 darbesine adım adım yaklaşıldığı 1957 yılında enstitü talebiyle kendine gelen heyeti geri çevirmeyen rahmetli Menderes, heyeti ikişer kişilik gruplar halinde kabul ediyor. Prof. Dr. Akşit, görüşmenin nasıl gerçekleştiğini de şöyle aktarıyor: “Demokrat Parti grup başkan vekili olan amcam aracılığı ile randevu aldık. Darbenin ayak sesleri yavaş yavaş geliyordu. Rahmetli Menderes hiçbir heyeti kabul etmiyordu. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiliyordu. Amcama ‘İmam hatip okuluna hayır diyemem’ demiş. ‘Ama gece gelsinler. Toplu girmesinler, ayrı ayrı kapılardan girsinler. Ben tembih edeceğim. Kapıdan birer ikişer alacaklar.’ diyerek bizi gizlice kabul etti.” Akşit’in ifadelerine göre heyeti gece geç saatlerde Bakanlar Kurulu toplantı salonunda ağırlayan Menderes, özel personelini de odadan çıkartıp kapıyı kilitleyerek görüşmeye başlıyor. Görüşme samimi bir ortamda geçiyor. Talepleri dinleyen Başbakan duygulu bir konuşma yapıyor. Memleketin iman olmadan ayakta duramayacağını dile getirerek, “Milletimizin mayası ahlaktır, imandır, İslam’dır. Eğer biz bugün ayaktaysak, ak sakallı bir dedenin kucağında büyüdüğümüz için ayaktayız. Eğitim-öğretim sahasında din konusuna önem veremiyoruz.” der ve ağlamaya başlar.
Rahmetli Başbakan Adnan Menderes bütün girişimlerine rağmen o yıl enstitüyü açtıramaz. Başta bakanları buna karşı çıkar. Ertesi yıl Milli Eğitim bakanını görevden alır, yerine vekaleten Tevfik İleri’yi atayarak İslam enstitüsünü kurmayı başarır. Açılış 59 öğrenci ile yapılır. Bundan sonraki süreç ise herkesin malumu. Menderes yaptıklarının karşılığını canıyla öder. Tarihe de “Demokrasi Şehidi” olarak geçer…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.