Güneş'teki değişiklikler NASA'yı korkuttu

Güneş'teki değişiklikler NASA'yı korkuttu
Güneş'te meydana gelen manyetik alan dengelerinin değişimiyle oluşan koronal delikler NASA'yı korkuttu.

NASA Güneş'te meydana gelen manyetik alan dengelerinin değişiminden kaynaklanan koronal deliklerin Dünya üzerinde tehlike oluşturacak bir etkisi olmadığını açıkladı.

SDO UZAY ARACI ÇEKTİ

Ancak ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) 6 yıl önce uzaya gönderdiği SDO uzay aracının (Güneş Dinamikleri Gözlemevi) 17-19 Mayıs arasında çektiği son görüntüler bilim insanlarını da endişeye sevk etti. NASA'nın internet sitesinde yayımlanan hareketli görüntüde Güneş'in Kuzey Kutbu'nda şimdiye kadar hiç görülmemiş bir koronal deliğin varlığı tespit edildi.

"PARÇALANIYOR MU?"

İngiliz Guardian gazetesinin konuyla ilgili "Güneş parçalanıyor mu?" başlıklı haberinde NASA uzmanlarının Güneş yüzeyindeki bu değişimle ilgili endişelerine yar veriliyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayında NASA söz konusu deliklerin görüldüğü aynı yerde, Dünya'nın 50 katı büyüklüğünde deliklerin oluştuğunu bildirmişti. Ancak son çekilen görüntüde küçük deliklerin birleşerek tek parça halinde çok daha büyük bir koronal deliğe dönüştüğü görülüyor.

1973'TE TESPİT EDİLDİ

İlk kez 1973'te tespit edilen koronal deliklerin giderek büyümesi Güneş'in ısısını kaybettiği ve giderek sönmeye başladığı yönündeki tartışmaları hararetlendiriyor.

ISI DEĞİŞİKLİĞİ VE PATLAMA

Koronal deliklerin oluşum nedeni, manyetik alan dengelerinin değişmesi dışında henüz net bir şekilde açıklanamıyor. Ancak Güneş'in farklı noktalarındaki ısı değişimlerine işaret eden koronal deliklerin çevresinde güneş fırtınaları ve patlamalar görülüyor. Bu patlamaların Dünya'nın Güneş enerjisini kaybettireceği tezleri ise insanoğlunun en büyük korkusu.

RÜZGAR ÜFLÜYOR ISIYI YÜKSELTİYOR

Bilim insanlarının tespitlerine göre Güneş, uzaya koronal deliktevsaniyede 145 kilometre hız ile rüzgar üfürülüyor. Güneş fırtınalarının yarattığı bu etki koronal deliklerin çevresinde patlamalara neden oluyor. Koronal delikten çıkan rüzgarın hızı saniyede 400 kilometreye kadar yükselebiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise koronal deliklerden çıkan rüzgarın şiddetinin Dünya'daki rüzgarlardan 3 kat daha fazla olması. Güneş rüzgarları bilim insanlarının koronal ısınma veya soğuma sorunsalı problemi olarak tanımladığı durumu da beraberinde getiriyor. Nitekim Güneş yüzeyi 5 bin 500 santigrat derece iken koronal deliğin çevresinde ısı 1 milyon santigrat derecelere yükseliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum