Efes Tatbikatı'na YPG arması takan askerlerde katılıyor
Ege'de devam eden 2016 Efes Tatbikatı'na, Suriye'de terör örgütü YPG'nin arması altında operasyon yapmalarıyla gündemde olan ve Türkiye'nin büyük tepki gösterdiği Amerikan askerlerinin de katılması şaşkınlıkla karşılandı.
TATBİKAT DEVAM EDİYOR
Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar’ın katılımıyla Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde devam ediliyor.
Erdoğan ve Yıldırım, devam eden tatbikatı ilgi ile kahve eşliğinde izledi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından bu yıl ilk kez uluslararası çapta icra edilen tatbikatta; ilk kez terörle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi de kapsayan hibrit harekat ortamı esas alındı. Bu yılki tatbikatın ardından Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı; iki yılda bir milli, iki yılda bir de uluslararası olarak icra edilecek.
79 YABANCI ÜLKEDEN GÖZLEMCİ
Tatbikata; Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’dan birlik ve unsurlar katıldı.
79 yabancı ülkeden gözlemcinin ve yaklaşık 900 yabancı personelin katıldığı, 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikata, kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil sanayi kuruluşları da dahil oldu.
Bu yılki tatbikatta, Karayel ve Bayraktar isimli insansız hava aracı ve atak helikopter de kullanıldı. Atak helikopterler, ilk kez Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nda atış yaptı. Atak helikopterleri kullanan pilotlar, marşlar söyleyerek atışları icra etti.
TATBİKATA DESTEK
Efes 2016 Birleşik Fiili Atışlı Tatbikatı’na, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, AFAD, Kızılay, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu kamu kurumlarına bağlı görevliler de destek verdi.
DOST BİRLİKLERİ OLUŞTURULDU
Klasik harbin yanında ilk kez hibrit ortamın esas alındığı tatbikatta, senaryo gereği Torrik isimli hayali bir ülkenin, Arnlad isimli başka bir hayali ülkenin adasını işgal etmesi üzerine Arnlad, Birleşmiş Milletler’den (BM) yardım istedi. Bunun üzerine Türkiye’nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike’nin işgal ettiği adayı kurtardı. Dün dondurulan tatbikatın devam eden safhasında, inme ve hava başının genişletilmesi amacıyla ÇNRA destek silahları havadan taşındı. Yaralı personeller, helikoptere bindirilerek seyyar Sahra Hastanesine kaldırıldı. Suudi Arabistan’dan iki adet F15 ile amfibi hücum harekatına yönelik yakın hava desteği sağlandı. Tatbikatın ilerleyen safhalarında dost topçu atışları ve dost taarruz helikopterlerinin atışları icra edildi. Tatbikatta, iki ayrı bölgeye bot harekatı icra edilirken, yamaç çökertmesi ve geçit açılması yapıldı. Tatbikat, devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.