Emekli Müftüden çok çarpıcı "medya hocaları" yazısı
Bunların, en az Batı kaynaklı karikatür alçaklığı kadar kutsallarımızı aşındırdığını belirten Çağrıcı, neden tepki gösterilmediğini sorguladı.
AK Parti döneminde İstanbul İl Müftülüğü görevine getirilen ve 2011'de bu görevden emekli olan Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Karar gazetesindeki köşe yazısında, "medya hocaları"nı değerlendirirken, çok çarpıcı tespitlerde bulundu.
ŞÖHRET VE SERVET DİYE DİYE NEFSİNİN KÖLESİ OLAN HOCALAR..
"Şöhret afettir denir ya; işte bu afet bazı hocalarımızı epeyce kuşatmış vaziyette. Ama şöhret yine de güzel; hele yanında biraz da servet olursa!" diyen Çağrıcı, "Ama ‘şöhret ve servet’ diye diye nefsinin kölesi haline gelenlerin akıbetleri pek iyi olmuyor" diye ekledi.
Mustafa Çağrıcı'nın yazısı şöyle:
"Şimdilerde halkın ‘medya hocaları’ dediği bir kesim türedi. Çok şükür (!) memleket “dindarlaştığı”, “İslâmcılık” güçlendiği için bunlara itibar da arttı.
“Şöhret afettir” denir ya; işte bu afet bazı hocalarımızı epeyce kuşatmış vaziyette. Ama şöhret yine de güzel; hele yanında biraz da servet olursa!
Medya hocalığına ilk soyunanlardan biri, o zamanların mütegallibe kesimini memnun eden konuşma ve yazılarıyla epeyce şöhret ve servet toplamıştı. Ama ‘şöhret ve servet’ diye diye nefsinin kölesi haline gelenlerin akıbetleri pek iyi olmuyor.
***
Keşke popüler mevlithanlar gibi bu “hocalar”ımız da dernekleşseler! Daha verimli, daha planlı çalışırlar. Ağlayıp ağlatan hoca mı isteniyor; kestirmeden cennete götüren mi; evliya uçuran mı; cazgır gibi bağırıp çağırarak ilgi toplayabilen mi; ağlattığı helvacı çocuğun gözyaşlarına -hâşâ- Allah’ı acındırıp kandırmış evliyanın hikâyesini anlatan mı; astronomi, tıp vs. ne kadar bilim varsa ve bunlarda hangi buluşlar yapılmışsa hepsinin Kur’an’dan yerini -eliyle koymuş gibi- bir bir gösteren hoca mı isteniyor; (şimdilerde pek taliplisi yok ama) bahusus laikçi hoca mı, yoksa anti-Kemalist mi isteniyor... Hatta medrese görmüşü, üniversite okumuşu, doçenti, profesörü… Yayın kuruluşları hangisinden isterse dernek sayesinde servis edilir.
***
15-20 yıl öncesine kadar böyle hocalar fazla yoktu. O yıllarda dindarlar ‘ötekiler’di. Pek de adam yerine konmazlardı. Dönemin hâkim kesiminin gözünde hayvan hakları dinî talepleri olanların haklarından daha önemliydi. İşte bu şartlarda mağdur kitleleri diri tutacak bir retoriğe ihtiyaç vardı. O zaman bizimkiler “İslâm nizamı”, “Şeriat düzeni” gibi -Mısır’ın İhvan-ı Müslimîn’i ve Pakistan’ın Cemaat-i İslâmî’den ithal- söylemlerle bu retoriği işliyorlardı.
Şimdi bu söylemler terkedildi; hele şeriat kelimesi iyice unutuldu. Halbuki uğruna ne mücadeleler verilmişti. Şimdilerde bu kelimeyi şu sevimli medya Hoca’sının dışında pek kullanan kalmadı. Onu da “Şov olsun reyting olsun, eğlenelim eğlendirelim” diye konuşturuyorlar.
Bu medya hocalarından bazıları “süm…-i şerif”, “sid…-i şerif” vs. edebiyatı yapıp, güya Resûlullah efendimizi mucizelerle yücelttiklerini sanırken -veya öyle yapıyormuş gibi görünürken- esasında Peygamberimizi ve İslâm’ı ironi malzemesi yapıyorlar.
Öbür tarafta bir başka medya Hoca’sı, -tıbbî sorunu olduğu için mi, yoksa bir zamanların Aczimendî hocası gibi ona da İslâm’ı ve Müslümanı itibarsızlaştırma görevi verildiği için mi bilemem- “Allah, maşallah, sübhanallah”lar ile başka işler çevirirken adeta İslâm’ın kutsallarıyla alay etmeyi, ettirmeyi sürdürüyor.
***
Bu arada bir şeyi çok merak ediyorum: Kadîm dostlar ve yol arkadaşları olsalar bile, kimi siyasetçiler, basın mensupları… “Şöyle de düşünülebilir mi?” dediklerinde, hatta deme ihtimali görüldüğünde dahi programları iptal edilebiliyor; köşelerinden kovulabiliyor da, neredeyse her söyledikleri, her yaptıkları İslâm’ın izzetine ve iffetine bir darbe daha vuran kişiler, oluşumlar neden bu kadar rahat ve cesur olabiliyorlar?
Hatırlarsınız; 2005’te Batı kaynaklı bir karikatür meselesi çıkmış; bizde de bu alçaklığa ciddi tepkiler gösterilmişti. Çünkü maksat İslâm’ı ve onun Aziz Peygamberini itibarsızlaştırmaktı. Bir şeyi itibarsızlaştırmanın en etkili yolu da onu karikatürize ederek alay konusu yapmaktı. Peki hoca, cemaat gibi dinî isimler taşıyan şu sözünü ettiğimiz kişilerin ve çevrelerin yaptıkları da kutsal değerlerimizi itibarsızlaştırma değil mi?
O tarihte karikatürleri özgürlük konusu yapanları -haklı olarak- kıyasıya eleştirenlerin, dinî kavram ve kutsallarımızı fütursuzca aşındıran bu “hocalar”a, “cemaatler”e hiç değilse söyleyecekleri iki cümle yok mu? Bunun için illa onların da azmanlaşıp “paralel güç” düzeyine ulaşmaları mı gerekiyor?"
MUSTAFA ÇAĞRICI KİMDİR?
1950 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Taşlıhüyük köyünde doğdu. İlkokulu ayın ilçede okudu. Kayseri’de hafızlığını tamamladıktan sonra 1963 yılında Sivas İmam-Hatip Lisesi'ne kaydoldu; 1968-69 öğretim yılında 6. sınıftayken 7. sınıfın bitirme sınavlarına da katılarak Haziran'da mezun oldu. Aynı yıl girdiği İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nü (bugünkü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) 1973'te bitirdi. Bu arada lisans öğreniminin ilk yılında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde başladığı imam-hatiplik görevini altı yıl boyunca sürdürdü. 1975'te kısa dönem askerlik hizmetini tamamladı, ayın yıl Sivas İmam-Hatip Lisesi'ne öğretmen olarak atandı.
1977 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü 'nde İslâm felsefesi anabilim dalında Lisansüstü çalışmalarına başlayan Mustafa ÇAĞRICI, ahlâk felsefesi alanında hazırladığı doktora tezini tamamladıktan sonra 1982 yılında M.Ü. İlâhiyat Fakültesi'nde İslâm Felsefesi Anabilim Dalında Yardımcı Doçent oldu. 1990'da aynı anabilim dalında Doçent, 1996'da Profesör unvanım aldı. Aynı fakültede eğitim-öğretim ve yazım gibi akademik faaliyetleri yanında, Bölüm Başkanlığı, Anabilim Dalı Başkanlığı, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği gibi idari görevlerde bulundu.
Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI, 1986'da misafir öğretim üyesi olarak Amman'daki Ürdün Üniversitesi'nde bilimsel çalışmalar yürütmüş; ayrıca bazı Avrupa ülkelerinde alanıyla ilgili konferans gezileri yapmıştır.
Prof. Dr. Mustafa ÇAĞRICI'nın İslâm felsefesi, ahlâk ve genel olarak İslam ve ilâhiyat konularına ilişkin kitap, makale, bildiri, konferans metni, ansiklopedi maddesi gibi çok sayıda bilimsel çalışmaları bulunmakta; bunlar arasında dört kişilik bir komisyon tarafından hazırlanmış olup T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında basılmış bulunanKur’an Yolu isimli 5 ciltlik Kur'an-ı Kerim Tefsiri de yer almaktadır. ÇAĞRICI, ülkemizde bilimsel düzeyde gerçekleştirilen bu boyutta ilk yerli ansiklopedi olan TDV İslam Ansiklopedisi'nin halen Danışma Kurulu Üyesi ve "İslâm Düşüncesi ve Ahlâk Bilim Dalı" Başkanı'dır. Yayımına başlandığı dönemden beri anılan eserin telif, inceleme ve redaksiyon çalışmalarına katkısını sürdürmekte olup bu ansiklopedinin yayımlanmış 40 cildinde İbn-i Sînâ, Gazâli, Ebü'l-Berekât el-Bağdâdî, İbrahim Hakkı Erzurumî gibi birçok Türk ve müslüman filozof ve bilim adamı ve/veya bunların düşünceleri, eserleri; çeşitli felsefe, ahlâk, tasavvuf konuları ve problemleriyle İslâm düşüncesi ve ahlâk alanına giren Kur'an terimleri gibi İslâm bilim ve düşüncesinin çeşitli konularına ilişkin 200’ün üzerinde yazısı çıkmıştır.
Habervaktim.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.