Türkiye'nin gücüne güç katacak

Türkiye'nin gücüne güç katacak
Son yıllar da büyük bir mesafe kaydeden Türk Savunma sanayi Türkiye'nin gücüne güç katmaya devam ediyor. Tasarım, yazılım, üretim ve lojistik alanlarında 15 şirketle hizmet veren Savunma Sanayi Müsteşarlığı 3 yeni şirket kuruyor.

 Türk savunma sanayisinin bugünlere gelmesinde kamu şirketlerinin büyük payı var. Özel şirketlerin de ortak edildiği büyük savunma sanayi projelerinin hamisi ve en büyük üstlenicisi ise Savunma Sanayi Müsteşarlığı şirketleri olarak dikkat çekiyor. Öncelikli olarak Türk Silahlık Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 15 şirketle faaliyet gösteren Savunma Sanayi Müsteşarlığı; hava, kara, deniz araçları ile buna ilişkin sistemlerin üretim ve satışında son teknolojileri kullanmak için yoğun çaba harcıyor.


SEKTÖRÜN DERİNLİĞİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL

Müsteşarlık, tasarım, yazılım, üretim ve lojistik hizmetlerinde derinlik sağlamak için yeni şirketler kuruyor. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, bu önemli adıma ilişkin bilgileri; katıldığı TOBB Türkiye Savunma Sanayi Meclisi'nde verdi. Savunma sanayi ve havacılık için gerekli teknolojileri destekleyecek sektörel derinliğin, henüz istenilen seviyede olmadığına işaret eden Müsteşar Demir, bu kapsamda Savunma Sanayileri Teknolojileri Anonim Şirketinin kurulduğunu ifade etti. Demir, “Bu şirket; savunma, havacılık, uzay, anayurt güvenliği alanlarında ve bunlara yönelik çeşitli çalışmalarda şirket ortaklıkları yapabilecek ve faaliyette bulunan şirketleri destekleyebilecek, ortak olabilecek veya yeni şirket kurulumlarına yönelebilecek" dedi.

TEST TÜRK KARIŞIKLIĞA SON VERECEK

Üretilen savunma sanayi araç gereçlerinin testi konusunda dağınık bir yapının olduğuna dikkat çeken Demir, “Bu konuda mükerrer yatırımların olduğu gözlemlenmekte. Hatta süreçlerin de standardize olmasıyla ilgili sorunlar olduğunu bilmekteyiz. Türk test adında Test ve Değerlendirme Anonim Şirketi kurulması kararı aldık. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile temaslarımız devam etmektedir" dedi.

MİKRO ELEKTRONİK İÇİN NANO TÜRK

Türk Nano Anonim Şirketi adıyla, kamu ve özel sektör girişimi olacak bir şirketin kurulması yönünde de karar aldıklarını açıklayan Demir, söz konusu şirkete ilk aşamada 97 milyon dolar yatırım yaparak savunma sanayi ve akıllı kart gibi kamunun mikro elektronik ihtiyacının karşılanmasını hedeflediklerini kaydetti. Demir, en az 350 milyon dolarlık ek yatırımla Türkiye'nin mikro elektronik ihtiyacının önemli bölümünü daha karşılamayı planladıklarını belirterek, “Bu yatırımla yıllık yaklaşık 12 milyar dolar cari açık veren ülkemizin elektronik sektöründe yerli katkı oranlarının önemli ölçüde artacağını, cari açığımızın azalacağını öngörüyoruz" ifadesini kullandı.

HEDEF GÜNEY ASYA VE PASİFİK PAZARLARI

Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün Güneydoğu Asya ve Pasifik pazarlarına ağırlık vermesi gerektiğini belirterek, Ortadoğu ve Afrika'da ortaya çıkan krizler sonrasında önemli bir pazar oluştuğunu da ifade etti. Türk savunma sanayisinin 2015 itibarıyla TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamada önemli mesafe katettiğini bildiren Demir, daralan iç ve dış pazara rağmen sektörün 5 milyar dolarlık satış rakamına ulaştığını kaydetti. Demir , müsteşarlık olarak stratejik planlar yapmaya devam edeceklerini belirtti.

SSM'YE BAĞLI 15 ŞİRKET VAR

Hava: TAİ
Kara: MKEK, ASELSAN
Elektronik Yazılım: HAVELSAN,
STM, MİKES, EHSİM,
HTR, TÜBİTAK BİLGEM ve TÜBİTAK MAM.
Roket-füze-mühimmat: MKEK, ROKETSAN, TAPASAN, TÜBİTAK SAGE
Lojistik: ASPILSAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.