Kremlin'de Osmanlı sergisi
Kremlin Sarayı müzesinin koleksiyonunda bulunan ve 16.-17.yüzyıllarda Türkiye'de üretilen eserlerin sergilendiği "Parlak Bab-ı Ali'nin Sanatı" sergisinin açılışını Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Aleksander Avdeyev ve Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı gerçekleştirdi.
Açılışta bir konuşma yapan Akıncı, Türk-Rus tarihini savaşlarla öğrenen vatandaşların bu sergiyi görmelerini istedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova ziyareti çerçevesinde ilk işinin bu sergiyi gezmek olacağını ifade eden Akıncı, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlığı nedeniyle ziyaret ertelendi. Bu ziyaret yakın zamanda gerçekleşir ve umarım bu sergide açık kalır. Cumhurbaşkanımız bu sergiyi görmekten memnun olacaktır." dedi. Kremlin'deki Patrik Sarayı Odnostolpnaya Salonu'nda açılan sergi 15 Mart 2009'a kadar açık kalacak. Sergide 16. ve 17. yüz yıllarda Türk sanatkarlar tarafından üretilen silahlar, kılıçlar, zırhlar, altın ve mücevher takımları, kaftan ve kumaşlarla birlikte Rus çarlarının resmi tören ve merasimlerinde kullandıkları eşyalar yer alıyor.
"RUS ENTELLEKTÜELİ OSMANLI'DAN GİYİNİYORDU"
Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Büyükelçi Akıncı, Rus entelektüelinin giyim kuşam için Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'da bulunan ustalara sipariş verdiklerini söyledi. Rusya'da Türk tekstilinin temelinin çok eskilere dayandığını ifade eden Akıncı: "Sergide görüldüğü üzere Rusya Ortodoks Patriği için sipariş verilen bir kaftan var. Şimdi entelektüeller Paris'ten giyinorsa, o zaman İstanbul'dan giyiniyorlardı. Rusya'da çok tekstil satmamızın bir temeli var." tespitinde bulundu.
İki ülkenin bir birini sanatla tanımasının önemine işaret eden Akıncı önemli açıklamalarda bulundu: "Tarihe yönelik birçok önyargılar var. Bir ülkenin başka ülkeye ait sahip olduğu tarihi eserleri bu şekilde sergilemesi iki milleti bir birine yaklaştırmakta. Önyargı ne olursa olsun, vaktiyle Osmanlı bu eserleri buraya göndermiş. Türk sanatkârları bunları hazırlamış. Bu serginin Rus halkının Osmanlı imparatorluğu ve Türk halkının algılamasında olumlu katkısı olacağına inanıyorum."
Serginin Türkiye'nin kültür seviyesinin büyüklüğünü gösterdiğini ifade eden Rusya Kültür Bakanı Avdeyev Rusya ve Osmanlı imparatorluğu arasında şimdi olduğu gibi 16. ve 17. yüzyıllarda ilişkilerin geliştiğini ifade etti. Adeyev, "Rus toplumu Türkiye ile dostluk ilişkilerinin kurulmasından memnun. Biz, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz. Türkiye bizim komşumuz. Türkiye dinamik bir gelişme gösteriyor." dedi. Serginin Kremlin'de olmasının ayrı bir anlamı olduğunu kaydeden Rus Bakan, sergilenen hediyelerin o dönemde gelişen ilişkileri sembolize ettiğini söyledi.
"TÜRKİYE'YE ARMAĞANLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Kremlin sarayında açılan sergiyi gezdiğini ve kıymetli eserlerin yer aldığını ifade eden Rus sanatsever Tatyana Makarova, "Türkiye bize çok güzel armağanlar göndermiş. Bunun için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Herkesin gelip bu güzel eserleri görmesini istiyorum." dedi. Sergilenen sanat eserleri ile Türkiye'nin ne kadar zengin bir kültüre sahip olduklarını gördüklerini ifade eden sanatseverler sergiyi başarılı buldu.
"TÜRKİYE PLAJ VE TATİLDEN İBARET DEĞİL"
Sergiyi gezen Rusya Devlet Televizyonu 'Rossiya' kanalı haber program yapımcısı Sergey Brilyev, Türkiye'nin plaj ve tatilden ibaret olmadığının görüldüğünü ifade etti. Rusların benzer organizasyonlarla Türk kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulduklarına işaret eden Brilyev, önemli tespitlerde bulundu: "Burada muhteşem bir kültürün örneklerini görüyoruz. Malesef ulaşım hızı arttıkça kültür paylaşımı azalıyor. Bugün bir kaç saatte Moskova'dan İstanbul'a gidebiliyoruz. Eski dönemde ulaşım daha zor olmasına rağmen kültür paylaşımının ne kadar etkin olduğu görülüyor. Dedelerimizin yaptığı güzellikleri tekrar geliştirip Rus-Türk işbirliğine kazandırmamız lazım."
Türkiye'nin medeniyetlerin kesiştiği güzel bir coğrafya olduğunu kaydeden Rus gazeteci, Türkiye'nin topraklarında bulunan Hristiyan eserleri korduğu için sempati ve minnet duyuyorum dedi. Türk milli kültürü ve İslam medeniyetine ilgi duyduğunu ifade eden Brilyev, "Dünya kültür medeniyetini tanımak için Yunanistan ya da İtalya değil, Türkiye'ye gitmek lazım". şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.