Askere yasal korumanın detayları belli oldu!
Genelkurmay Başkanlığı’nın uzun süredir talep ettiği operasyon bölgelerinde görev yapan askerlerin korunması için olan düzenlemeyi Hükümet, TBMM’ye sevk etti.
YIPRATILMASINI ÖNLEYECEK
TSK Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 18 maddelik tasarının 12. maddesinin gerekçesinde 7 Haziran sonrası başlatılan “büyük kent operasyonları” sırasında yaşanan tartışmalardan hareketle “TSK birliklerinin terörle mücadelede kolluk güçlerine destek olacak şekilde kullanılmasının usul ve esasları ile bu faaliyetlerde görev alan TSK personeli ile diğer kamu görevlilerinin haksız iddialarla yıpratılmasını önlemek maksadıyla bazı düzenlemeler yapıldığı” ifadesi yer aldı.
Bu çerçevede çözüm süreci sırasında da tartışmalara neden olan İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesine geniş bir fıkra eklenmesi öngörüldü. Bu fıkra, genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla TSK’nın görevlendirilebileceğini, Bakanlar Kurulu kararında görevin kapsam ve süresi, görev alanı, istihbarat yetkisinin kapsamı, destek silahlarının kullanımına yönelik tahditlerin gösterileceğini hükme bağlıyor.
Tasarıya göre görevlendirilecek TSK birliklerinin çapı, konuşlandırılacağı yerler, emir komuta ilişkileri, kuvvet kaydırılması ve bu kapsamda gerekli görülen hususlar Genelkurmay tarafından belirlenecek. Birlikler ve personel, komutanının sorumluluğu altında görevlerini yerine getirecek. Askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri arasındaki koordinasyonu valiler sağlayacak. Operasyonlarda güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kapalı alanlarla eklentilerine kişinin yakalanması amacına münhasır olmak üzere, yetkili komutanın yazılı emriyle girilebilecek. Komutanın kararı 24 saat içinde hakim onayına sunulacak.
ASKERİ SUÇLARDAN SAYILACAK
TSK personelinin bu fıkra kapsamındaki faaliyetleri askerlik hizmet ve görevlerinden, bu faaliyetler sebebiyle işlendiği iddia edilen suçlar ise askeri suçlardan sayılacak. Bu suçlar sebebiyle soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak. Görevin niteliği gereği verilen zararları devlet tazmin edecek. Görevlerin yerine getirilmesi sırasında TSK personeli ile mülki idare amirleri ve kamu görevlilerinin kararları, işlemleri ve faaliyetleri sebebiyle kişisel kusur, haksız fiil veya diğer sorumluluk halleri dahil tazminat davaları ancak devlet aleyhine açılabilecek. Tazminat görevini kötüye kullananlardan Milli Savunma Bakanı’nın uygun bulması şartıyla bir yıl içinde rücu edilecek.
SORUŞTURMA İZNE TABİ OLACAK
İşlendiği iddia olunan suçlardan asker kişiler hakkında soruşturma yapılması,Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için Başbakan’ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı’nın,Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel için İçişleri Bakanı’nın iznine tabi olacak. Cumhuriyet savcılarınca memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında doğrudan soruşturma yapılması; İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatlarında görevli olanlarla valiler için İçişleri Bakanı’nın, bölge veya ilde görevli olanlar ile kaymakamlar için valinin, ilçede görevli olanlar için kaymakamın iznine tabi olacak. Görevlerin yerine getirilmesi sırasında acil ihtiyaçları karşılamak amacıyla yapılacak harcamalar, Savunma Bakanlığı veya İçişleri bütçesine konulan ödenekten karşılanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.