60 yıl sonra hayaline kavuştu

60 yıl sonra hayaline kavuştu
Çocukluk hayali saray kapısını 60 yıl sonra emeklilik parasıyla yaptı

Eskişehirli 71 yaşındaki oyma ustası Kadir Sevim, çocukluk hayali olan dev saray kapısını, maddi imkânsızlık yüzünden 60 yıl sonra yapabildi. Sevim, 'Osmanlı Güneşi' ismi verilen ve genişliği 3,5, yüksekliği 4 metre olan kapıyı kanaviçe gibi işleyerek iki yılda bitirdi. Oyma ustası Sevim, bin 250 kilogram ağırlığındaki kapının ön ve arka kısmına güneşin doğuşu, ay ışığı, şafak söküşü, mehtaplı ve yıldızlı geceleri tasfir ettiği gökyüzünün anlamını taşıyan motifler koydu. Kayın ağacından yapılan ve adeta bir kanaviçe inceliğinde işlenen kapının üzerinde 30 bin motif yer alıyor. Yüzde 95'i el işçiliğiyle yapılan kapı için 40 bin dolar harcayan Sevim, 2 yıl emek verdiği kapıya 80 bin dolar fiyat biçiyor.

Eskişehir'de, 1950 yılında okuyamadığı için babası tarafından bir mobilya ustasının yanına çırak verilen Kadir Sevim, saray kapısı yapma hayalini 60 yıl sanra gerçekleştirdi. Dolmabahçe Sarayı'nın mimari düzenlemelerinde de çalışan Sevim, emekli olduktan sonra hayalindeki dev saray kapısını yapmaya karar verdi. İstanbul'dan ayrılarak memleketi Eskişehir'e gelen Sevim, burada bir tanıdığının mobilya dükkânında dev kapıyı yapmak için kolları sıvadı. İki yıllık bir uğraşın ardından saray kapısını şekillendiren Sevim, şimdi çocukluk hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor. Kapının tasarım ve işçiliğinin tamamen kendisine ait olduğunu belirten Sevim, "60 yıl boyunca çalışarak dişimden artırdığım parayı buna yatırdım. 2 yıl boyunca gece gündüz vaktimi kapıya harcadım. Hayalim artık gerçek oldu." dedi.

Kapının yapımında hiç bir şekilde makine kullanmadığını ve üzerindeki motiflerin her birisinin anlamının olduğunu dile getiren Sevim, "Bu motifler Osmanlı devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir güneş gibi doğuşunu anlatıyor." dedi. Kapının çok ağır olduğunu ve bu nedenle iyi açılıp kapanabilmesi için bilye sistemi kurduğunu dile getiren Sevim, "Altta bir, üstte ise iki bilye var. Kapı bu şekilde itildiğinde rahatça açılıp kapanıyor. Kendi hayal ürünüm olan saray kapısının benzeri Türkiye'de yok. Kapıyı satmak istiyorum. Çünkü elimdeki bütün paraları kapı için harcadım." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.