Başbakan Binali Yıldırım:"Başbakan şart değil"
Başkanlık tartışmaları konusunda çok çarpıcı açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım," Yani başbakanın olması şart değil. Tayyip Erdoğan da gelip geçici, Binali Yıldırım da gelip geçici. Gelecek nesilleri düşünerek reform yapmamız lazım."dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, İngiltere’deki Avrupa Birliği’nden çıkış referandumu öncesi Türkiye aleyhine açıklamalar yapan Türk kökenli eski Londra Belediye Başkanı ve yeni Dışişleri Bakanı Boris Johnson için “Ona ne diyeyim, Allah ıslah etsin. İnşallah bundan sonra böyle bir yanlış içinde olmaz” dedi. Yıldırım, dün BBC World’de yayınlanan ‘Hardtalk’ programında soruları yanıtlarken özetle şunları söyledi:
TÜRKİYE’Yİ KULLANMASA
“(İNGİLTERE’nin AB’den çıkıp çıkmamasıyla ilgili referandum kampanyaları sırasında dönemin Başbakanı David Cameron’ın, Türkiye’nin AB üyeliği aleyhine yaptığı konuşma) Keşke Cameron bu kampanyada Türkiye’yi kullanmasaydı, tarafsız olsaydı, belki sonuç daha farklı olurdu.
DEDESİ DE TÜRK
(Boris Johnson’ın Türkiye’yle ilgili açıklamaları) Talihsizlik. Dedesi de Türk. Johnson’dan dedesinin hatırasına ‘Türkler, Avrupa için bir tehdit değil, Avrupa’nın yükünü alacak büyük bir millet’ demiş olmasını beklerdik. (Johnson’ın kendilerini hayal kırıklığına uğratıp uğratmadığı sorusuna) Tabii... Ona ne diyeyim. Allah ıslah etsin. İnşallah bundan sonra böyle bir yanlış içerisinde olmaz. Türklerin gönlünü kazanmanın gayreti içerisinde olur ama artık kampanya bitti. Şu anda bu işin üzerinde durmaya lüzum yok. Geldi geçti.
BAŞBAKAN ŞART DEĞİL
(Başkanlık tartışmaları) Başkanlık sistemi olunca koalisyonlar olmayacak. Sürekli güçlü bir yönetim olacak ve Türkiye, zaman kaybetmeden refah için daha fazla çalışacak. Yine meclisimiz olacak ama daha güçlü olacak. Milletvekilleri mecliste icabında bütçeyi onaylayacaklar, başkanı denetleyecekler. Yani başbakanın olması şart değil. Tayyip Erdoğan da gelip geçici, Binali Yıldırım da gelip geçici. Gelecek nesilleri düşünerek reform yapmamız lazım.
(Başkanlık sisteminin otoriter bir yönetime neden olacağından kaygı duyup duymadığı) Olur mu öyle şey? Amerika’da diktatörlük mü var? Fransa’da diktatörlük mü var? Buralarda başkanlık sistemi var. Pekala başkanlık sisteminde demokrasi daha ileri gidebilir.
ESED Mİ DEAŞ MI
Suriye’de bir şeylerin değişmesinin zamanı çoktan geldi geçti. Ama her şeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Suriye’de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed’dir. Bir yanda Esed var, bir yanda DEAŞ var. Esed mi DEAŞ mı diyorsanız ikisinin de gitmesi lazım. Suriyelilerin başının belasıdır. Diyelim ki DEAŞ’ı defettik gitti. Esed oldukça sorun çözülmeyecek başka terör grubu çıkacak. DEAŞ’ı yaratan Esed rejimi tutumudur.
Suriye’de, halkın bağımsızlık mücadelesi vermek için oluşturduğu grupların dışındaki gruplara, ne DAEŞ’e ne PYD’ye ne de Esed’in güçlerine Türkiye asla destek vermez. Türkiye herhangi bir terör örgütüne kesinlikle sempati göstermedi, göstermeyecek.
(Suriyeli sığınmacılara vatandaşlık verilmesi) Önce barınma sağladık, geçici çalışma izni verdik. Bir adım sonra da, şartlar oluştuğunda vatandaşlık da vereceğiz. Ama bu, bugünden yarına olmaz.
PKK’NIN KÜRT SORUNU YOK
(GÜNEYDOĞU’da terör operasyonları) Terör örgütünün Kürtler gibi bir sorunu yok, Kürtlerin terör örgütü gibi bir sorunu var. PKK terör örgütü Kürtleri de düşünmüyor, Türkleri de düşünmüyor. Onlar önüne kim gelirse öldürüyorlar. Dolayısıyla bizim görevimimiz, bu eli kanlı terör örgütünü aramızdan çıkarmak.
BBC’YE KONUŞTU
Başbakan Binali Yıldırım’la 10 Temmuz Pazar günü çekimi yapılan röportaj dün İngiliz televizyonu BBC World’de yayımlandı. Başbakan, Hardtalk adlı programda başkanlıktan Suriye sorununa kadar geniş bir yelpazede soruları cevapladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.