İşte, Türkiye'nin en okur-yazar ilçesi!

İşte, Türkiye'nin en okur-yazar ilçesi!
Osmangazi'ye 'Türkiye'nin en okur-yazar belediyesi' ünvanı

TKB'nin Kayseri'de gerçekleştirilen dönem sonu toplantısında, 'simge ilçe' sıfatıyla tarihi miras çalışmaları incelenen Osmangazi Belediyesi'ne, "Türkiye'nin en okur-yazar belediyesi" ünvanı verildi.

Kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir yol kat eden Tarihi Kentler Birliği, dönem sonu seminerini 19-22 Aralık tarihleri arasında Kayseri'de yaptı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen seminerde, son 5 yıl içinde alanlarında uzmanlaşarak diğer belediyelere örnek duruma gelmiş, bir anlamda simge olmuş; belde, ilçe, il ve büyükşehir belediyelerinin çalışmaları incelendi. Osmangazi Belediyesi yetkilileri, ilçeler arasında en yoğun çalışmanın yapıldığı belediye olarak bu alanda yaptıkları çalışmaları anlattı. 

Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Bayram Vardar'ın yaptığı sunum, TKB üyelerince ayakta alkışlandı. TKB Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Osmangazi Belediyesi bu alanda yaptığı çalışmalarla hem Türkiye'nin hem de TKB olarak bizim gururumuzdur. Tarihi mirasın korunması noktasında önce ilgili birimlerini kurdular ve uzmanlaştılar, ardından tüm röleve ve restorasyon projelerini kendileri hazırladılar. Dışarılara üçüncü sınıf projeler hazırlatıp bunları uygulamaya çalışmadılar. Uzman ekipleriyle kendileri hazırladığı için süreç kısaldı, gereksiz beklemeler olmadı" dedi. 

Osmangazi'de, bu projelerin hazırlanıp uygulanmasının yanı sıra bunların sunumu konusunda da çok önemli değişiklikler yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Sözen, şöyle devam etti: "Osmangazi'nin bugün burada yaptığı sunum, hem içerik hem de anlatım tekniği bakımından tüm diğer belediyelere örnek olacaktır. Abartıya kaçmadan ama 'öz'ü de kaybetmeden anlatıyorlar çalışmalarını. Bugüne kadar hazırladıkları 100'ün üzerindeki kitap, kitapçık ve broşürler de bunun en güzel örneği. Aslında Osmangazi, Türkiye'nin en okur-yazar belediyesi. Yayın ve tanıtım alanında, Türkiye'nin İstanbul gibi büyükşehir belediyeleri bile geri kalır. Kendilerini kutluyorum, bu örneklerin çoğalmasını diliyorum."


KENTLER YARIŞIYOR


TKB'nin 2004-2009 döneminin son toplantısının açılış konuşmasını, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Mehmet Özhaseki yaptı. Özhaseki, artık dünyada ülkelerin değil kentlerin yarıştığına dikkat çekti ve "Maalesef bizim tüm medeniyetlerimizi bir arada gösteren bir kentimiz yok. Sadece tarihi eserlerimiz var, onlarla uğraşıyoruz. Oysa daha bütüncül bakmamızın zamanı geldi" dedi. 

Kayseri'nin Asur, Hitit ve Friglerden günümüze kadarki tarihi sürecini de anlatan Özhaseki, tarihi mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda yerel yönetimlerde önemli bir bilinç değişimin yaşandığını, bunun da önemli olduğunu söyledi.


TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise TKB olarak önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verdi. TKB'nin önündeki 4 hedefi; somut olmayan kültürel mirasın yaşatılması, Cumhuriyet dönemi mirasımızın tespiti, endüstri mirasımızın tespiti ve Kentlerin tanıtımında Çocukların yeri olarak açıklayan Prof. Sözen, "Biz bu hedefleri, bugüne kadar başarılı çalışmalar yapmış belediyelerimizin de öncülüğünde gerçekleştireceğiz" dedi.

Alanlarında simge durumuna gelmiş; Kayseri, Osmangazi, Ağırnas, Sivas ve Gaziantep belediyeleri sunumlarını yaptılar. Osmangazi Belediyesi'nin sunumunu, Başkan Yardımcısı Bayram Vardar yaptı. Osmangazi Belediyesi'nin sunumunda Bursa ile ilgili tarihsel bilgilerin yanı sıra yapılan çalışmaların hangi ihtiyaçların karşılığı olarak ve hangi koşullarda yapıldığı ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Tarihi Kentler Birliği, Bursa'nın 'Yeşil' ve 'tarih' kimliğine özel bir vurgu yapılan Osmangazi Belediyesi sunumunun çoğaltılarak diğer üye belediyelere dağıtılmasını kararlaştırdı.


SİNAN KÜTÜPHANESİNİN İLK ESERLERİ OSMANGAZİ'DEN


Toplantının ardından Kayseri'nin Kaniş(Kültepe), yer altı şehirleri gibi tarihi bölgeleri ile restorasyon çalışması yapılan eserleri incelendi. Bu gezilerden en önemlisi, Mimar Sinan'ın doğum yeri olan Ağırnas ilçesiydi. Sinan'ın doğduğu evi gezen konuklar, taş yapının mimarisine hayran kaldılar. 

Daha sonra yapının bir bölümünde oluşturulan kütüphaneye geçildi. Kütüphanede yer alan ilk kitaplar ise Osmangazi Belediyesi yayınları oldu. "İmparatorluğun İzinde Bursa", "Bursa'nın Zenginliği; Göçmenler", Albert Gabriel'in "Bir Türk Başkenti; Bursa" ve Bizim Mahalle kitapları, Başkan Yardımcısı Bayram Vardar ve Prof. Dr. Metin Sözen tarafından kütüphaneye bağışlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.