Milli Şair, törenle anıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından SDKM'de düzenlenen "İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, Gençlik ve Asım'ın Nesli konulu" etkinliğe ilgi büyük oldu. Anma törenine olan büyük ilgi nedeniyle 500 kişilik SDKM Büyük Salonu tamamen doldu. Yer bulamayan çok sayıda vatandaş ve genç ise programı salonun merdivenlerinden izledi.
Program, Büyük Şair Mehmet Akif'in yazdığı İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Başkan Vekili İlyas Şeker, Mehmet Akif ile ilgili bir konuşma yaptı. Mehmet Akif Ersoy'un şiirleriyle Türk Milletine ilham ve güç verdiğini söyleyen Şeker, "Millî varlığımız, millî bilincimiz, millî davamız en güzel ifadesini onun eserlerinde bulmuştur. Mehmet Akif, İstiklal Marşımızı yazma kudreti göstermekle, kalplerimizdeki vatan ve millet sevgisini açığa çıkarmıştır." dedi.
İlyas Şeker'in konuşmasının ardından Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Edebiyatçı-Yazar Dr. Mehmet Doğan'ın yönettiği ve eğitimci-yazar Vehbi Vakkasoğlu ile yazar-kültür tarihçisi Dursun Gürlek'in katıldığı panele geçildi. Panelde eğitimci-yazar Vehbi Vakkasoğlu'nun Mehmet Akif'in hayatını anlatan olaylardan seçerek sunduğu konuşması gençler tarafından büyük ilgiyle izlendi. Mehmet Akif'in iyi bir şair olmasının yanı sıra aynı zamanda bir doğruluk ve dürüstlük timsali olduğunu ifade eden Vakkasoğlu, "Mehmet Akif zor durumda kalarak hayatında ilk kez yalan söylediği için uykusu kaçan ender insanlardandır. O aynı zamanda kendisine bir şey söylenmeden durumdan vazife çıkararak ödevlerini yapan çalışkan ve ilkeli bir insandı. Bilinmeyen yönlerinden biri de sporcu olmasıydı." dedi.
Vakkasoğlu, Mehmet Akif'in Ermeni bir arkadaşı ile arasında geçen anısını anlatırken de sözü sözde Ermeni soykırımı iddialarına getirdi. Türklerin, savaşta dahi yaralı düşmanı sırtına alarak taşıdığını, savaşta aç kalan düşmana ekmek verdiğini hatırlatan Vakkasoğlu, "1915 yılında en kanlı savaşlar yaşanırken düşmanına böyle davranan bir millet soykırım yapabilir mi? Bu milletin evlatları soykırımı hayal bile edemeyen güzel insanların dünyasında yaşadı" dedi. Vakkasoğlu'nun sözleri salonda alkışlarla karşılandı.
Vakkasoğlu'nun ardından, yazar-kültür tarihçisi Dursun Gürlek de Mehmet Akif'in kendisini yakından tanıyan ve onunla ilgili eserler bırakmış yazarlar hakkında bilgi aktardı. Eşref Edip, Mithat Cemal Kuntay, Süleyman Nazif, Hasan Basri Çantay ve Mahir İz'in Mehmet Akif'in yakın dostları olduğunu ve kendisiyle ilgili önemli eserler bıraktıklarını ifade eden Gürlek, gençlerden Mehmet Akif'i bu eserleri okuyarak anlamasını istedi. Gürlek gençlere seslenerek, "Sizler Akif'in torunları, Asım'ın neslisiniz. Bu değerlere sahip çıkacağınıza inanıyorum" dedi.
Program daha sonra solist Veysel Dalsaldı'nın Mehmet Akif'in bestelenmiş şiirlerinden oluşan Türk Müziği konseriyle devam etti. Ayrıca SDKM'de büyük şair adına "Mehmet Akif'in çocukluğundan vefatına görsel yolculuk, kronolojik sergi" adlı özel bir sergi açılışı yapıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.