Başkanlık sistemi iki hafta içinde Meclis'e getirilecek

Başkanlık sistemi iki hafta içinde Meclis'e getirilecek
AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi ya da parlamenter sistem tercihini halkın yapmasına yönelik açıklamasının ardından başkanlık modelini kapsayan anayasa değişikliği teklifini 2 hafta içinde Meclis'e getirecek.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan son Merkez Karar ve  Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından Ak Parti'nin Anayasadeğişikliği  teklifi de şekillenmeye başladı.

Daha önce hem anayasa hem de başkanlık sistemiyle ilgili çalışmalar  hazırlayan AK Parti, bu taslaklara son şeklini vererek, teklifi en geç iki hafta  içinde Meclis’e getirecek. AK Parti, başkanlık sistemini de içeren anayasa  değişikliği teklifinin ocak ayında Meclis'te görüşülmesini amaçlıyor. Bunun için  yeni yılın en önemli gündem maddelerinden biri olması beklenen anayasa teklifini, bütçe görüşmeleri öncesi en geç iki hafta içinde Meclis'e sunacak ve teklifin  Anayasa Komisyonunda görüşülmesini sağlayacak.

Meclis'teki oylamada referandum için yeterli sayı oluşması durumunda  anayasa değişikliğinin nisan ayında referanduma sunulması planlanıyor.

Başkanlık sistemi, dünyadaki örneklerden ve Türkiye’nin tarihinden  yola çıkarak, ülkenin ihtiyaçlarını da gözetecek bir şekilde inşa edilecek. AK  Parti, demokrasi ekseninden ayrılmadan, denetim mekanizmalarının işletildiği  kuvvetler ayrılığının hayata geçirildiği güçlü bir icra organı olacak başkanlık  modelini hayata geçirmeye çalışacak.

Tek kanatlı bir parlamentonun olacağı sistemde, kuvvetler ayrılığının  olması nedeniyle parlamento daha da güçlü hale gelecek ve denetim faaliyetlerini  etkin bir şekilde yerine getirebilecek.

BAŞKANIN EKİBİ OLACAK

AK Parti’nin başkanlık modelinde parlamenter sistemdeki Bakanlar  Kurulu gibi başkanın da bir ekibinin olması bekleniyor. Burada daha az bakandan  oluşan güçlü ve etkin bir heyet başkanla birlikte çalışacak.

Parti kaynakları, partili Cumhurbaşkanlığı önerisine ise sıcak  bakılmadığını, bir isim değişikliği ile sistemi değiştirmenin pek de gerçekçi  olmayacağını ifade ediyor.

İLK DÖRT MADDE "KIRMIZI ÇİZGİ"

Anayasanın ilk dört maddesi, AK Parti'nin de kırmızı çizgisi ancak bu  dört maddedeki kelime ve anlatım bozukluklarında düzeltme yapılabilecek. İlk dört  maddenin ruhuna ve manasına dokunulması söz konusu olmayacak.

Bahçeli'nin açıklamaları

Kulislerde, başkanlık sistemine ilişkin "şifreli konuştuğu" yorumları  yapılan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin sözleri konusunda, AK Parti kanadında  anlaşılmaz bir durum söz konusu değil. Bahçeli'nin sözleri, AK Partili siyasiler  tarafından "Biz parlamenter sistemden yanayız ama son sözü millet söylesin. Bunun  için de anayasa değişikliğinin parlamentodan geçmesine engel olmayacağız."  şeklinde yorumlanıyor.

Kampta anayasa sunumu

Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlıkları, AK Parti Genel Sekreteri  Abdülhamit Gül, TBMMAnayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Adalet  Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı  ile AK Parti MKYK Üyesi ve İstanbulMilletvekili Burhan Kuzu yürütüyor.

AK Parti'nin yarın afyonkarahisar'da başlayacak 25. İstişare ve  Değerlendirme Toplantısı'nın en önemli gündem maddesini oluşturacak anayasa  değişikliğiyle ilgili AK Parti Genel Sekreteri Gül'ün başkanlığındaki heyet  katılımcılara sunum yapacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.