Binlerce öğretmeni ilgilendiren iptal kararı
Öğretmen Atama Yönetmeliği ile getirildiğinde tartışma yaratan, okul müdürlerinin öğretmenleri 50 kriter üzerinden değerlendirerek puanlamaya tabi tuttuğu, öğretmenlerin aylık kazancı ile görevde yükselmelerinde etkili olan performans sistemi, Bursa 3. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi. Mahkeme, verdiği kararda, “değerlendirmelerin subjektif ve haksız şekilde somut bilgi ve belgeye dayanmadan verildiğine” hükmetti.
Mahkemeye taşıdı
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; MEB’in Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde Nisan 2015’te yaptığı değişiklikle getirdiği öğretmenlere okul müdürleri tarafından performans değerlendirmesi yapılması uygulaması, mahkemeye taşındı. Bursa’nın Osmangazi ilçesinde fizik öğretmeni olarak görev yapan Fatih Göllü, yapılan performans değerlendirmesinde kendisine okul müdürü tarafından 75 puan verildiğini, ancak değerlendirmenin subjektif ve haksız şekilde somut bilgi ve belgeye dayanmadan yapıldığını iddia ederek, Bursa Valiliği’ne dava açtı. Göllü, dava dilekçesinde, görevde yükselme ve aylık kazançta etkili olan performan puanının 75 gelmesinde, okul müdürü hakkında önceden şikâyette bulunmasının, tarafına verilen uyarma ve kınama cezalarının açtığı davalarla idare mahkemelerince iptal edilmiş olmasının etkili olduğunu öne sürerek, puanlama işleminin iptalini istedi.
Valilik: İtiraz etmedi
Valilik ise yaptığı savunmada, Göllü’nün aldığı performans değerlendirme notlarına karşı İtiraz Komisyonu’na bile itiraz etmediğini; değerlendirmenin ise objektif ve hukuka uygun bir şekilde yapıldığını ileri sürdü.
‘Belgesi yok ama...’
Bursa 3. İdare Mahkemesi ise verdiği kararda, değerlendirme formunda yer alan söz konusu öğretmenle ilgili okul müdürünün, “Yönetici ve arkadaşları ile etkili iletişim kurar”, “Eğitim öğretim kalitesini artırmak için kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar”, “Kurumun çevresel olanaklarını geliştirmek için çalışmalar yapar”, “Eğitim öğretim kalitesinin artırılması için projeler üretir veya projelere katılır”, “Eğitim öğretimin kalitesinin artırılmasında yenilikçi bir anlayış sergiler” gibi kriterlerde, en düşük değerlendirme puanı olan 0,50 verdiği belirtildi. Kararda, idarenin bu değerlendirmeyi haklı kılacak bilgi ve belgeleri ise mahkemeye sunamadığı ifade edildi. Mahkeme, kararında, “Değerlendirme işleminin nesnel, somut ölçme değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve söz konusu değerlendirmenin bu haliyle objektiflik dayanaklarının ortaya konulmak suretiyle yapıldığının kabulüne olanak bulunamadığı”nı kaydederek, işlemin iptal edilmesine karar verdi.
Sınav yapılan tüm binalara kamera
ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda adaylara yönelik uygulanan yasaklar nedeniyle oluşan, adayların para karşılığı, telefonlarını, ziynet işyalarını bıraktıkları kişilerin kurduğu, “emanetçi sektörünün” önüne geçilebilmesi için yeni adım atılacak. ÖSYM’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunduğu, 2017’de yapılacak yeni projelerin anlatıldığı performans programına göre; sınav yapılan “tüm” binaların kapı girişine, bina sınav sorumlusu odasına ve sınav salonlarındaki saatlere kamera yerleştirilecek. ÖSYM, bu proje için 14 milyon lira harcayacak. Elektronik sınav yapılmasına yönelik atılacak adımlar kapsamında oluşturulan binalarda adayların yanlarında getirdiği eşyaları bırakabileceği emanet dolapları oluşturacak.
milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.