Ankara'da en kritik görüşme!
Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile yürütülen Anayasa değişikliği sürecinde en kritik görüşmeyi bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Çankaya Köşkü’nde yapacak. İki liderin anlaşması halinde metnin bugün kamuoyuna açıklanabileceği ifade edilirken teklifin Ak Parti ve MHP ortak imzası ile Meclis’e sunulup sunulmayacağına da bu toplantıda karar verilecek.
Yıldırım, Bahçeli ile bugün saat 14:00’te Çankaya Köşkü’nde bir araya gelecek. Bahçeli’nin ekim ayı başında TBMM grup toplantısında Ak Parti’ye yaptığı anayasada değişiklik paketinin Meclis’e sevk edilmesi çağrısının ardından başlayan yeni anayasa ve başkanlık tartışmaları çerçevesinde Yıldırım ile Bahçeli üçüncü kez bir araya gelecek.
Bahçeli’nin 11 Ekim’de grup toplantısında yaptığı çıkışının ardından Yıldırım, 17 Ekim’de Bahçeli ile baş başa görüşmüştü. Bahçeli 3 Kasım tarihinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. İki lider tabloyu daha da netleştirmek için 10 Kasım’da bir araya gelmiş ve iki parti arasında ortak çalışma da resmen başlamıştı.
Yürütülen müzakerelerin ardından iki lider bugün bir kez daha masaya oturacak ve mini anayasa paketine son şeklini verecek. Görüşmenin ardından ortak bir metnin kamuoyuna açıklanabileceği de ifade edilirken, teklifin Meclis’e sunulmasının ardından kamuoyuna açıklanabileceği de kaydediliyor. Bugünkü zirveden anlaşma çıkması durumunda teklifin Ak Parti ve MHP ortak imzası ile Meclis’e sunulması da bekleniyor.
İKİ KONUDA PÜRÜZ!
Ak Parti ile MHP arasındaki görüşmelerde iki konuda pürüz çıktığı kulislere yansımıştı. MHP, Cumhurbaşkanı’nın parti üyesi olmasına karşı çıkmıyor ancak “parti genel başkanı” olmasına itiraz ediyor. Ak Parti ise “farklı güç odağının oluşabileceği” endişesi ile bu öneriye mesafeli duruyor. MHP ayrıca, Cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılabilmesi için 276 milletvekilinin onayını yeterli buluyor.
Ak Parti ise 367 vekilin oyunun aranması gerektiğini savunuyor. Bu konudaki pürüzlerin de bugünkü görüşmenin ana konusu olacağı ifade ediliyor. Ak Parti ile MHP arasında milletvekili seçiminin yeniden 5 yıla çıkarılması konusunda ise mutabakat bulunuyor. Yeni sistemin Meclis’te kabul edilmesi halinde sistem 2019’daki seçimlerin ardından hayata geçirilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.