Unakıtan'dan teknoloji urayısı

Unakıtan'dan teknoloji urayısı
Bakan Unakıtan: Türkiyenin artık daha ileri teknolojiye kayması gerekir

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiyenin artık daha ileri teknolojiye kayması gerektiğini belirterek, ihracatı artırmak, refah seviyesini yükseltmek için buna ihtiyaç olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü'nde, Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş (TÜLOMSAŞ) ile General Electric (GE) stratejik ortaklık anlaşması imza töreni düzenlendi. Törene, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım beraber geldiler.

Törende konuşan Bakan Unakıtan, yapılacak ortaklıkla beraber Türkiye'nin, yüksek teknolojiye dayalı lokomotifleri yurt dışına ihraç edeceğini söyledi. Türkiyenin artık daha ileri teknolojiye kayması gerektiğini belirten Unakıtan; ihracatı artırmak, refah seviyesini yükseltmek için buna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Unakıtan, bu ortaklıkla beraber yerli payının yüzde 50 seviyelerine çıkacağını kaydetti. Unakıtan; "TÜLOMSAŞ bu kapsamda, üstüne düşen görevi yapıyor. TÜLOMSAŞ, Eskişehir'in gözbebeğidir. Ben de Eskişehir milletvekiliyim. Bütün yollara bakıyorum, haritalara bakıyorum; bütün yollar Eskişehir'e çıkıyor. Maliye Bakanı dahi Eskişehir'den. Bu ortaklık aynı zamanda daha fazla istihdam demek. Küresel krizin ağırlığının hissedildiği ortamda, üretimde bulunan teşebbüsleri alkışlamak gerekir'' dedi.

Ulaştırma Bakanlığı'nın son yıllarda çok büyük yatırımlar yaptığını ifade eden Unakıtan; ''Bunu nerden biliyorsunuz derseniz, para benden çıkıyor'' diye cevap verdi. Türk işçisinin kaliteli iş çıkardığını, Renault CEO'sunun kendisine söylediği, ''Türk işçisi o kadar dikkatli ki sıfır toleransla araba üretiyor. Bu arabaların tamamını da Avrupa'ya satıyoruz'' sözlerini hatırlatan Unakıtan; ''Eskişehir de teknoloji merkezi olmaya doğru gidiyor. Oradaki bir özel firmamız Amerika'nın çok büyük uçak motoru yapan firmasına parça üretti. Bu parçanın kaç kilo geldiğini sordum 25 kilo geldiğini söyledi. Fiyatı kaç para ? 40 bin dolar, tonu 1,5 milyon dolara gelir. 700 dolara bir ton demir satacağına, ondan sat. Artık Türkiye'nin böyle ürünlere geçmesi lazım." diye konuştu.

Maliye Bakanı'ndan sonra kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da her alanda yatırımların devam ettiğini, bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Bu konuda Maliye Bakanlığı'ndan para almanın zor olduğunu ifade eden Yıldırım; ''Ama dünyanın her tarafında bu böyle. Doğal gereği bu. Onlar da bütçe disiplinini sağlamaya çalışıyorlar.'' dedi.

Konuşmaların sone ermesinin ardından TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ve GE Transportation CEO'su Lorenzo Simonelli, stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladılar. Daha sonra bakanların da katılımıyla fotoğraf çekimi yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.