Bunlar da 'Atatürkçü' korsanlar!

Bunlar da 'Atatürkçü' korsanlar!
Bu yıl örneğine çok az rastlanacak bir olay yaşandı ve korsan CD üreticileri, "Atamıza ayıp olur" diyerek Can Dündar'ın Mustafa adlı belgesel filminin korsanını yapmama kararı aldı. Ancak "Mustafa", hiçbir belgesel filmin daha önce ulaşamadığı bir başa

Türkiye genelindeki korsan CD satışını organize eden baronlar, polisin baskınıyla yakayı ele verdi. Aralarında Bilal Ada, Sadi Bakacak, Suat Keser ve Saddam Kandemir gibi korsan baronlarının da bulunduğu 30 kişi, CD satışlarını konuşmak için Eminönü Kozluca Han'da toplantı yapmaya karar verdi.

Toplantının tarihi ve saati mesajla katılımcılara bildirildi. Gruba yönelik teknik takip yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri de mesajları aldı. Toplantı günü ve saatinde Kozluca Han'ın çevresini kuşatan polis, baskın yaptı. Nerede ise tüm Tahtakale'yi kameralarla izleyen ve kapalı devre televizyon yayını yapan baronlar, polisin geldiğini görünce kendilerini hanın odalarına kapattı. Ekipler, çilingir yardımıyla kapıları açıp zanlıları gözaltına aldı.

İlk kez korsan ürünlerde parmak izinin alınmaya başlandığı 2008 yılı, rekor sayıdaki operasyonlarla dikkat çekti. Korsan CD satıcılarına vurulan darbede Güvenlik Şube Müdürlüğü bünyesinde fikri mülkiyet hakları büro amirliğinin kurulması büyük etken oldu. Cezaların artırılması da mücadeleyi etkinleştirdi. İstanbul polisi, korsan yayın ve taklit ürünle mücadele kapsamında yaptığı bin 143 baskında; 381 ton CD ve DVD ile 242 bin 628 adet bandrolsüz kitap ele geçirdi. Bin 107 kişiyi yakaladı. Korsan yayıncıların boyama ve hikaye kitaplarında kullanılan bandrolleri alarak roman ve popüler kitaplarda kullandıkları belirlendi. Marka taklitçilerine yönelik yapılan 267 operasyonda, 677 bin 989 ürün ele geçirildi. 282 kişinin gözaltına alındığı baskınlarda 142 bin 956 adet taklit marka ve kaçak ilaç ele geçirildi. Türk sinemasının altın yılı olan 2008'de yaklaşık 50 film vizyona girdi. Recep İvedik, Mustafa, Arog, Osmanlı Cumhuriyeti, Issız Adam ve Muro gibi filmler yapımcılar kadar korsan CD çetelerinin de yüzünü güldürdü. Bu yıl örneğine çok az rastlanacak bir olay yaşandı ve korsan üreticileri, "Atamıza ayıp olur" diyerek Can Dündar'ın Mustafa adlı belgesel filminin korsanını yapmama kararı aldı. Ancak Mustafa hiçbir belgesel filmin daha önce ulaşamadığı bir başarıya ulaşıp milyonlarca izleyiciyi sinema salonlarına çekince korsanlar aldıkları kararı tutamadı.

Fikri Mülkiyet Hakları Büro Amirliği ekipleri 6 Aralık'ta Eminönü Tahtakale'de bir iş hanına yaptığı baskında 20 bin adet CD ele geçirdi. Korsan CD'lerin büyük çoğunluğunun Mustafa ve Osmanlı Cumhuriyeti filmlerinin kopyaları olduğu belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.