"Anlaşırsak doğrudan operasyona girmeyeceğiz"
Başbakan Binali Yıldırım, Almanya temaslarının ardından uçakta, aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Merkel ile yaptığı görüşmenin oldukça verimli geçtiğini belirten Yıldırım, "ikili bölgesel, uluslararası konuları ele aldık. Konuşmaktan kahvaltı edemedik, sandviçle idare ettik" dedi.
"TÜRKİYE AÇISINDAN DİTİP KONUSU KAPANDI"
İki ülke arasında krize sebep olan DİTİP konusunun da görüşmede ele alındığını ifade eden Başbakan Yıldırım, bir yanlış anlaşılmanın olduğunu ve bunun ortaya çıktığını, Türkiye için artık konunun kapandığını söyledi.
Yıldırım konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
Bu meselenin tırmandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir yanlış anlama var ve ortaya çıktı. Bizim açımızdan konu kapandı. Sürdürülmemesi gerekiyor bu meselenin. DİTİP aşırı akımları önleyen, islam dinini dünyaya doğru anlatan, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi imamlarının görev yaptığı çok prestijli bir kuruluş. Casusluk gibi bir suçla itham edilmesi doğru bir yaklaşım değil.
Münferit hatalar olduysa da zaten düzeltilir.
"MERKEL NE SÖYLEDİ?"
Bir şey söylemedi. Merkel Türkiye'nin iç meselelerinin referandum süreci dahil, genel olarak Almanya'ya taşınmaması hususunda hassas. Bizim de zaten öyle bir amacımız yok. Hiç olmadı, gerek de yok zaten. Ben de bu durumun iki taraf için de, Türkiye için de Almanya için de geçerli olduğunu söyledim. Bir takım bölücü örgüt taraftarları rahatlıkla burada propoganda yapıyor. Türkiye aleyhine referandum hakkında acımasız paylaşımlarda bulunuyor, bunu hoş göremeyeceğimizi Merkel'e söyledim.
"MİTİNGLERDE SIKINTI OLMAYACAK"
Almanya'da düzenlenecek mitinglerle ilgili soruyu da yanıtlayan Binali Yıldırım, mitinglerle ilgili bir sıkıntının yaşanmayacağını belirterek, "önceden yetkili birimlere bilgi vereceğiz, sandık mahalleriyle ilgili de iki ülke yakın çalışma yapacak" dedi.
RAKKA KONUSU
"Merkel ile Suriye konusunda ne konuştunuz, ABD Başkan yardımcısıyla bir araya geleceksiniz, Rakka konusu gündemde.... Bu bağlamda hangi konuları ele aldınız?" sorusunu ise Yıldırım şöyle yanıtladı:
Merkel'e Fırat Kalkanı faaliyetlerimizin hangi noktaya geldiğini anlattık. El Bab'dan sonra Rakka'nın DEAŞ'tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu biliyorsunuz. PKK'nın uzantısı PYD YPG ile hareket etmelerinin doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı kullanılamayacağını söyledik. Bu dostluğa sığmaz. ABD'nin yeni yönetimi bu değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. Pence'e yeniden bunu söyleyeceğim. Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim.
Yıldırım, Merkel'in bu sözler üzerine suskun kaldığını ifade ederek, "sükut ikrardan gelir. Sükut ediyor." dedi.
"ANLAŞIRSAK DOĞRUDAN OPERASYONA GİRMEYECEĞİZ"
"Türkiye'nin Rakka'daki rolü ne olacak? El Bab modeli mi işletilecek? TSK sahada olacak mı?" sorusu karşısında ise Yıldırım şunları söyledi:
Amerika Türkiye ile birlikte yerel güçlerle sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir olarak, onlar önde, biz de arkada... ABD'nin de Türkiye'nin de askeri varlığı olacak orada. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte anlaşılırsa tabii. İmkan ve kabiliyetler gözden geçiriliyor.
"YPG OPERASYONA DAHİL OLURSA ABD İLE CİDDİ SORUN YAŞARIZ"
Amerika'da Rakka'da operasyona girmezse?
Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz.
YPG ile girerse?
Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur.
ABD Genel Kurmay Başkanı ile Akar'ın Rakka planını konuştuğu ve Akçakale'den Rakka'ya bir koridor açılması teklifinin iletildiği basında yer aldı? Bu doğru mu?
Prensipte mutabakata varınca detayları askerler konuşur. Bunlar teknik detaylar.
Almanya'daki FETÖ kaçaklarını Merkel ile konuştunuz mu?
Detaya girmedik. Biz zaten talebimizi yapmıştık, tavrımızı ortaya koyduk. Bölücülerin buradaki faaliyetleri ile ilgili gerekli hassasiyetleri ve dosyaları zaten iletmiştik.
Cumhurbaşkanı'nın ilk kez Suriye'de tünelin ucunda ışık göründü sözlerinden yola çıkarak siz Suriye'de iç savaşın sona ermesi ile ilgili bir öngörüde bulunabiliyor musunuz?
Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle ateşkes başlatıldı. Ağır aksak yürüyor. Olayı Cenevre'ye taşıyıp, makul tarafları bir araya getirerek kalıcı siyasi durumu sağlamak gerekiyor. Ancak bu bugünden yarına bitecek bir iş değil. Barış için istek var bu iyi bir şey. Artık daha az insan ölüyor. Bu konuda Almanya'da daha fazla sorumluluk alabilir. En büyük bedeli ölen insanlardan sonra Türkiye ödedi. 911 km sınırı var. Mültecilere ev sahipliği yapıyor.
Vizelerin kaldırılması konuşuldu mu?
Hayır. 18 Mart anlaşmasında terör kısmı hariç biz aynı noktadayız. Gündemde Gümrük Birliği güncellemesi var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.