Dünyanın en önemli seramik eserleri

Dünyanın en önemli seramik eserleri
Dünyanın en önemli seramik eserleri, ilk kez Ortadoğu'da sergilendi

Aralarında Türkiye'den bir parçanın da bulunduğu dünyanın en önemli seramik eserleri, ilk kez Ortadoğu'da sergilendi. Londra Victoria ve Albert müzesinde yer alan ve dünyanın en önemli şaheserleri arasında sayılan seramikler, geçtiğimiz hafta içinde Suriye'nin başkenti Şam'da Hamidiye Çarşısı yakınındaki Esad Paşa Hanı'nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 

Şam'ın 2008 Arap Kültür Başkenti olması çerçevesinde Suriye Shell'in sponsorluğunda gerçekleştirilen sergi, 26 Kasım - 8 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. Sergide Doğu Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Amerika'dan örnekler sunularak seramik stilinin ve tekniğinin 8. yüzyıldan günümüze küreselleşme hikayesini anlatıldı. 

Londra'daki Victoria ve Albert müzesinde yer alan seramikler dünyanın en büyük koleksiyonunu oluşturuyor. Şam'da Ulusal Müze'de yer alan hikayenin Suriye bölümünü en iyi şekilde temsil eden 12. ve 15. yüzyıllara ait 12 parça seramik de sergilenmek üzere ödünç alınmıştı. 

Seramikler daha önce Kore ve Almanya'da sergilenmişti. Koleksiyon, Şam'da sergilenerek ilk kez bir Ortadoğu ülkesinde sergilenmiş oldu. Sergi ayrıca Suriye'de de bu tarz ilk uluslararası gösterim olma özelliğini taşıyor. 

Sergide Çin, Japonya, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Almanya, İngiltere, İran, Suriye gibi ülkelerin en eski ve teknik açıdan önemli aşamalarını gösteren seramik örnekleri yer aldı. Sergide Türkiye'yi temsilen de İznik çinilerinden bazı örnekler sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.