Malum "Türk sineması"na bakanlık desteğinde rekor artış
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Türk sinemasına 2017'nin ilk 8 ayında 42 milyon 485 bin liralık kaynak aktarıldı. Sinema sektörüne 2005'ten bugüne kadar sağlanan toplam destek miktarı, 321 milyon 868 bin liraya ulaşınca "israf" tartışmalarını da beraberinde getirdi. Uzun metrajlı filmlere harcanan rakam ise 2005 yılında 2 milyon 425 bin lira iken 2017 yılının ilk 8 ayında bu rakam 25 milyon 600 bin liraya çıkarak yaklaşık 12 kat arttırıldı.
AHLÂKSIZ YAPIMLARA DA FİNANS SAĞLANIYOR
Birçok filme hibe sağlayan Kültür Bakanlığı’nın filmleri incelerken hangi kriterleri göz önüne aldığı bilinmiyor. Keza 2015 yapımı Türk-Fransız ortak yapımı olan ve Oscar’a aday gösterilen Mustang adlı film, konusu ve senaryosuyla Türk aile yapısını temelinden sarsan bir yapım özelliğini taşıyor. Filmin yapımcılarından Mine Vargı bir açıklamasında, film için Kültür Bakanlığı’ndan 300 bin liralık destek aldıklarını ifade etmişti.
KÜLTÜR BUNUN NERESİNDE!
Filmde özgürlük adı altında verilen mesaj; asi, ata tanımayan, aile bağlarını önemsemeyen, ahlaksızlığı hak olarak gören ve mazlum olarak gösterilen beş kız kardeş, filmde tepeden tırnağa rol model olarak sunuluyor. Filmde, kızlarını düştükleri durumdan kurtarmak isteyen aile bireyleri ise zalim, baskıcı ve yobaz karakterler olarak resmediliyor. Mustang filmi, Kültür Bakanlığı’nın milyonlarca lirayı milli ve manevi değerlerimizi dikkate almadan, fütursuzca savurduğunu da gözler önüne seriyor.
DAĞ FİLMİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen ve geçtiğimiz yıl en çok izlenen film olan "Dağ 2"nin yanı sıra gişede iyi hasılat bırakan "İftarlık Gazoz", ve "Somuncu Baba" gibi filmler bulunsa da kaynak aktarılan çok sayıda yapımdan ses dahi çıkmadı. Geçtiğimiz yıllarda “tek kişilik” gişe yapan filmlerin yanı sıra ahlaki yapımıza taban tabana zıt yapımlara da Kültür Bakanlığı’nın bütçesinden kaynak ayrıldığına da şahit olunmuştu.
UZAY KUVVETLERİ 2911
Bir haftada 1 kişinin izlediği filmler de var
Bakanlıktan hibe alarak çekilen ancak hayal kırıklığına neden olan filmlerin sayısı oldukça fazla. 2015 yılında yalnızca 12 seyirciyi sinemaya çekebilen ve 72 TL’lik hasılat elde edebilen ‘Rüzgârla Bir’ adlı film dikkat çekerken, yine 2015 yılında animasyon filmi ‘Uzay Kuvvetleri 2911’i ise bir haftada yalnızca 1 kişi izlemişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.