Bakır rölyef kursu yoğun ilgi görüyor

Bakır rölyef kursu yoğun ilgi görüyor
Burdur'un Gölhisar ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş meslek dallarından bakırcılık ve bakır işlemeciliği, Halk Eğitim Merkezi'nin açtığı kursla geliştirilmeye çalışılıyor.

Üç ay sürecek kursta kursiyerlere bakır rölyefçiliğinin (kabartma) bütün incelikleri öğretiliyor. Emekliler, öğretmenler ve ev hanımlarının yoğun ilgi gösterdiği kurs için 60 kişi başvurdu. Ancak önce davranan 15 kişi kursa alındı. 

Kursa katılanlar, 'bakır rölyef' işini hobi veya boş vakitlerini değerlendirecekleri bir uğraş değil, aile bütçelerine katkıda bulunmak için para kazanacakları meslek olarak gördüklerini söyledi.

Kursiyerlerin yaptıkları eserin 350 ile 2 bin lira arasında alıcı bulacağı belirtiliyor. Eserin fiyatın artması veya azalmasındaki en büyük etkenin ise tablodaki insan figürün azlığı veya çokluğu. Örneğin bir manzara resmi ile insan figürünün bol yer aldığı eser arasında yaklaşık bin lira fiyat farkı oluyor. 

'Bakır rölyef'i meslek edinen rölyef kursu usta öğreticisi Nihat Taş, Türkiye'de bu işle uğraşan kişi sayısının parmakla sayılabilecek kadar az olduğunu söyledi. 

Bu işi 25 yıldır yaptığını anlatan Taş, ortaokul mezunu olduğunu ve yaptığı eserlerin birçoğunu ünlü isimlere hediye ettiğini belirtti. 

Tecrübesini kursiyerlerine 3 ay gibi kısa sürede aktarabileceğini ifade eden Taş, "Daha önce birçok kez kurs talebiyle karşılaştım. Fakat hiçbirini kabul etmemiştim. Genç bir kaymakamın karşısında utkum tutuldu ve nasıl olduysa kabul ettim. Kurs verdikçe bilgilerimi paylaştıkça kendimi mutlu hissetim." dedi. 

Taş, Türkiye'de İstanbul, Konya, Adana ve Muş, dünyadan da Güney Kore ve Hollanda'da bakır üzerine konuşmacı olarak bilgilendirmeler yaptığını anlattı.

Gölhisar Kaymakamı Bülent Güven ise, istihdama en çok ihtiyacın olduğu dönemde böyle bir kursun açılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. 

Güven, "İstiyorum ki unutulmaya yüz tutan bu sanat Gölhisar'daki kursumuzdan çıkan insanlar tarafından yeniden yaşatılsın. İlçe istihdamına da katkıda bulunup, kursiyerleri meslek sahibi yapabilirsek daha da güzel olur." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.