Erdoğan'dan Barzani'ye rest!
Uluslararası Ombudsmanlık Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen illegal referanduma sert sözlerle tepki göstererek, "Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Bu referandum sonucu ne olursa olsun, yok hükmündedir, gayri meşrudur." dedi.
Barzani'yi çıldırtacak rest
Cumhurbaşkanı Erdoğan, atılacak adımalr için yapılan hazırlıkları açıklarken, petrol kartına işaret etti ve " Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içinde diğer tedbirleri de açıklayacağız. O adımlar da atılacak. Giriş çıkış kapatılacak. Silopi’de silahlı kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı.Bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti." ifadelerini kullandı.
İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
"İki gün boyunca burada ortaya konacak tecrübe, teklif ve fikir paylaşımlarının hayırlar getirmesini diliyorum. Ülkemizde, günümüzde Ombudsmanlık, kamu denetçiliği olarak ifade edilen oluşumun bizim tarihimizde farklı örnekleri zaten mevcut.Osmanlı'da Divan-ı Humayun, kazaskerlik, kadılık gibi makamların en önemli görevleri halkın şikayetlerini kısa zamanda çözüme kavuşturmaktı.
İLK ADIMI BAŞBAKANLIĞIM DÖNEMİNDE ATTIK
Bizim tarihteki devletlerimizin güçlü, başarılı ve uzun solukluk olmasının sebeplerinden biri de halkın sesine kulak verebilmelerini sağlayacak mekanizmalar kurmalarıdır. Dolayısıyla bu uygulama bize yabancı değildir. Kamu denetçiliği için ilk adımı Başbakanlığım dönemimde attık. 26 binin üzerinde başvuru yapılmıştır. İdare ile halk arasındaki hak arama yolları ne kadar etkin olursa bizim "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışımız da o derece vücut bulur.
BAŞKAN ÇARE YOK, DURUM ORAYA GİDİYOR
Konuşmak dahi istemediğimiz sıkıntılı günleri hamdolsun geride bıraktık. Artık önümüze bakıyoruz. Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde hayata geçirdiği kriterleri belki bizi tam üye yapmadı ama demokratik standartları yükseltti. AB ikircikli bir tutuma girdiğinde çıktık Kopenhag kriterlerini gerekirse Ankara kriterleri yapar yine de yolumuza devam ederiz dedik.Durum da oraya gidiyor, başka seçenek yok. Artık vakit yaklaşıyor, gidiş o. Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok.
İCAT EDİLEN KURALLARI KABUL ETMEDİK, ETMEYECEĞİZ
Almanya seçimleri bir derstir. Artık insanlar her şeyi çok açık net görüyor. Gerçek ortaya çıktı. Bizim demokrasi ile halklarla, haklarla ilgili standartlar konusunda hiçbir sıkıntımız yok. Biz bu reformları kendimiz için hayata geçirmek için kararlıydık. Birileri istedi diye yapmadık. Milletimiz layık olduğu için yaptık. Maç oynanırken kuralların değiştirilmiş olmasınadır itirazımız. İki ülkede liderler değişiyor diyorlar ki, liderler zirvesini kaldıralım, fasılları da 35'e çıkaralım. Buna itirazının olmayacak da neye olacak. Aç kapa yapılıyor, fasıllar için, "yok" dediler, olmaz; "Sadece fasıl açılır ama kapanmaz". Diğer aday ülkeler söz konusu olduğunda gündeme getirilmeyen kuralların konu Türkiye olduğunda icat edilmesini kabul etmedik, etmeyeceğiz. Türkiye, AB üyeliği takvimini harfiyen yerine getirmiştir.
AB'YE REST: HAVLU ATAN TARAF BİZ OLMAYACAĞIZ
İngiltere, Brexit yaptı oylamayı ayrıldı. Bunun gerisi gelecek. AB ile Türkiye arasında artık tiyatroya dönen mücadelede havlu atan taraf biz olmayacağız. Onlar kararı versin, biz bu kararı duyana kadar sabırla bekleyeceğiz. Terörle, uyuşturucuyla, tacirlerine yönelik, ekonomik vurgunculardan, kuralsız dövüşen kişi ve kurumlara karşı birlikte mücadele etmemiz gerekirken bizi yalnız bırakan bir dünya var. Dünyanın şu anki düzeni sürdürülebilir değildir. Bunları BM Genel Kurulu'nda da ifade ettim.
ŞİMDİ ERDOĞAN'A YÜKLENECEKLER, VARSIN YÜKLENSİNLER
Rohingya Müslümanları ile ilgili talebimiz kabul edildi, bir oturumu BM'de gerçekleştirdik. Önemli olan, o oturuma 1 Cumhurbaşkanı geldi, İran. Başbakan olarak Pakistan ve Bangladeş Başbakanları geldi. Bir de Endonezya'nın başkan yardımcısı geldi. Şu Arakan'a böyle mi sahip çıkılır. 10 binlerce insan ölüyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Sadece kınamamızı yaptık. Peki başka ne yaptık? Yaptırım yok mu? Bunları ortaya çok farklı bir şekilde koymak lazım.
ÖYLE YOGAYLA MOGAYLA GEÇİŞTİREMEZSİNİZ
Burada çok açık bir şekilde soykırım var. rahatsız olabilirler. Dünyaya İslami terör diye konuşanlar Hristiyan budist terörü diyorlar mı? Budistleri hep iyi niyet elçisi gibi gösterirler ama bakın şuan Müslüman katliamı yapıyorlar. Şu anda Erdoğan'a yüklenecekler, varsın yüklensinler. Öyle yogayla mogayla bu işi geçiştiremezsiniz, burada bir vaka var.
AB SÖZÜNÜ TUTMADI
Başbakanımız ve Başbakan Yardımcımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız bir ekip gidecekler, nasıl kamplar kurarız bunun incelemesini yapacaklar. AB de doğru konuşmuyor. Söz verdiler, 3 milyar avro göndereceğiz dediler. Bir 3 milyar avro daha vereceğiz dediler. 820 milyon avro geldi. Bunlar böyle. Arakan Müslümanlarının yaşadığı trajedi konusunda da aynı şeyleri görüyoruz. Dünya bu kadar zulmü kaldıramaz. Mazlumun ahı yerde kalmaz. Gelin dünyayı herkes için daha iyi bir yer küre haline getirelim. Dünya beşten büyüktür diyelim.
IKBY REFERANDUMU BURAM BURAM FIRSATÇILIK KOKUYOR
Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin referandum kararı ülkenin içinden geçtiği durum göz önüne alındığında buram buram fırsatçılık kokan bir girişimdir. Ayrılık yönünde adımlar atılması asla kabul edilemez. Kürt kardeşlerimizin de haklarına, güvenliklerine sonuna kadar saygımız var. Bu yöndeki çabaların da daima Kuzey Irak yönetiminin yanında olduk. Kimse onların yanında olmadığı dönemde kendilerine gerekli desteği vererek onları ayakta tuttuk. Bizim Irak'ta Arap, Türkmen kardeşlerimiz de var. Onların da haklarına saygımız var. Sadece bir şahsın ya da aşiretinin hayat alanı değildir.
SONUÇ NE OLURSA OLSUN YOK HÜKMÜNDEDİR, GAYRİ MEŞRUDUR
Bu referandum sonucu ne olursa olsun, yok hükmündedir, gayri meşrudur.Dün akşam İran Cumhurbaşkanı ile uzunca görüştük. Bir gün önce gönderdiği heyetle uzunca görüşmeler yaptık. Bugün referandum yapıyorlar. Bir defa Irak'ın fedaral yapısı bunların referandumunu kabul etmiyor. Anayasa mahkemesi gerekli kararı verdi. Makaram sarı bağlar, kız oynar gelin ağlar, yaptığı iş bu.
TAVİZ YOK, GİRİŞ ÇIKIŞLAR KAPATILACAK
Siyasi olarak, ekonomik olarak, ticari olarak, güvenlik noktasında bütün adımları atıyoruz, atacağız. Silopi'de boşuna silahlı kuvvetler orada gerekli adımları atmadı. Taviz yok. Şu anda İran aynı durumda. Hava kuvvetlerimiz aynı durumda. Sınırlardan şu anda sadece Irak tarafına geçişe müsaade var, bu hafta içinde diğer tedbirleri de açıklayacağız. O adımlar da atılacak. Giriş çıkış kapatılacak. Silopi’de şu anda silahlı kuvvetler boşuna gerekli adımları atmadı.
BAKALIM PETROLÜNÜ KİME SATACAK?
Bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak. Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti. Devlet yöneten bütün bunları A’dan Z’ye düşünmek zorundadır. Bizler duygusal kararlar almadık. On düşündür bir adım attık. Bunları da uluslararası diplomasiyi işleterek yaptık.
BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ
Şu anda Kuzey Irak'ı ondan (İsrail) başka tanıyan yok. Biz ise şu anda Kuzey Irak ile çok farklı bir konumdayız. Netanyahu ile farklı bir konumda. Söyleyin bundan vazgeçsin. Biz adımlarımızı kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz. Kuzey Irak yerel yönetiminin bu adımdan geri adım atması şart, olmazsa olmaz. Suriye'de de birden fazla terör devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz. Onlar için kuru bir rüya. Dedim ya, bir gece ansızın gelebiliriz. Fırat Kalkanı'nda nasıl yaptıysak yine yaparız.
Milletimiz aymazlıkla ısrar eden küçük bir kesim haricinde tüm olup bitenleri görmektedir. Parlamentoda yapılan oylamayı gördünüz, küçük bir grup ama büyük bir çoğunlukla hemen silahlı kuvvetlerine yurt dışına çıkma müsaade kararını parlamentomuz verdi. "
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.