TEOG sınavı kalktı mı, yerine hangi sınav yapılacak?

TEOG sınavı kalktı mı, yerine hangi sınav yapılacak?
Milyonlarca öğrencinin ve anne babaların en merak ettiği soruların başında TEOG sınavının kalkıp kalmadığı konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra TEOG sınavının akibetiyle ilgili son gelişmeler ve yerine ne geleceğini araştırdık.

Milyonlarca öğrencinin ve anne babaların en merak ettiği soruların başında TEOG sınavının kalkıp kalmadığı konusu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından sonra TEOG sınavının akibetiyle ilgili son gelişmeler ve yerine ne geleceğini araştırdık.

2017 - 2018 yılında TEOG kalkıyor mu? Geçtiğimiz günlerde Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından binlerce öğrenci ve veli bu sene Temel Öğretime Geçiş Sınavı olacak mı? sorularını sormaya başladı. Bu konuya istinaden hazırladığımız haberde TEOG sınavının kalkmasıyla ile ilgili tüm haberleri derledik. İşte TEOG sınavı kalktı mı sorusunun yanıtı ve tüm detayları...

19 Eylül 2017 tarihi itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamaya göre 2017 - 2018 eğitim öğretim döneminde TEOG sınavının yapılmayacağını duyurdu.

TEOG TAMAMEN KALKTI MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında yaptığı açıklamada, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım.

Biz TEOG'la mı geldik  Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün.

Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin.

BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞEN RECEP TAYYİP ERDOĞAN'DAN TEOG AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım ile yaptığı görüşmede TEOG'un kaldırılmasının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla birlikte hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan'la dün mutabakatımız da oluştu. Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Bizim bir defa bu konuyu gündemimizden çıkarırken çocuklarımızın daha çok okul derslerine yönelmelerinin önünü açmamız ve yarışı okullarında yapmasını sağlamamız çok daha isabetli olacaktır. Bütün mesele, okullarda orta kısımları bitirdikten liseye geçerken tercihlerinde ne yapacakları konusu okullardaki atılacak adımlardır. Ondan sonra gidecekleri liselere yönelik, girecekleri liselerde yapılacak hazırlıklarla atılacak adımlardır. Bu liseler özellikle Milli Eğitim'in kontrolü altında yapılacak imtihanlarla, yani fen lisesine mi gidecek veya farklı bir düz liseden Anadolu lisesine mi gidecek, buralarda bu liseler kendi imtihanlarını kendileri yapar ve bu sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Ama o okullarda imtihanlar da yapılırken, Milli Eğitim'in bizzat kontrolü altında, müfettişleriyle veya farlı bir şekilde bu kontrol yapılır ve böylece bu imtihanlar da yapılarak bu okullara kaç kişi lazım, '50-100 alacak', bu 50-100 kişiyi bunların içerisinde en başarılı olanlar hangisiyse onlardan seçer, alır. Böylece bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz."

İŞTE TEOG KALKTIKTAN SONRA GELECEK YENİ SİSTEM

Artık merkezi sınav olmayacak. Öğrencinin ilköğretimde geçirdiği 8 yılın başarı ortalaması ile bir performans notu elde edilecek. Yani öğrencinin başarısında okulda kendi öğretmenlerinin yaptığı sınavlar esas olarak değerlendirilecek. Öğrencilerin performans notlarına katıldıkları sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler de etki edecek. İzledikleri tiyatro oyunları, opera, bale gibi aktiviteler, çaldıkları enstrumanlar, katıldıkları spor aktiviteleri, devam ettikleri sanat ve spor kursları da belli bir katsayı hesabına göre öğrencilere ek puan getirecek. 8 yıllık eğitimin sonunda ortaya çıkan puanlarla öğrenci, gitmek istediği liseye göre tercih yapacak. Liseler ise kendi puanlarını kendileri belirleyip ilan edecek.

Bakanlık yetkilileri insanların kafasındaki “bütün okullarda aynı notlandırmanın yapılmayacağına yönelik inancın” ise doğru olmadığını, bu tip bir problemin istisna olabileceğini kaydediyor.

MEB Müsteşarı açıkladı! TEOG'un yerine o sistem geliyor

MEB müsteşarı Yusuf Tekin yaptığı açıklamada, "Liselere geçişte sınavsız bir dönem başlayacak. Çalışma grubu oluşturuldu. Kasım ayında TEOG'un yapılıp yapılmayacağı kamuoyu ile paylaşılacak" dedi. Tekin, yeni modelin Cumhurbaşkanı'na sunulacağını söyledi. Tekin, konuyla ilgili Çarşamba günü açıklama yapılacağını sözlerine ekledi.

TEOG yerine 3 çözüm üretiliyor

Başbakan Yıldırım, "TEOG kalkıyor, bu sene uygulanmayacak. Bunun yerine Milli Eğitim Bakanlığı üç tane çözüm üretiyor. Bunların artıları, eksileri çalışılıyor. Birinci yöntem, her lisenin kendi sınavını yapması. İkinci yöntem, ortaokul sertifikasyon sistemi. Üçüncü yöntem de ortaokul bazlı yerleştirme. Burada ağırlıklı olarak adrese dayalı kayıt sistemi, yüzde 50'si belki toplam öğrencilerin. Bir kısım okullar da ortaokul mezuniyet ortalamasını arayabilir. Bir, hiç bir şey aramayanlar var, adresi en yakın olan gidip kaydolacak. Bazı okullar diyebilir ki 'Ben ortaokul mezuniyet ortalaması' arayacağım. Bir de bazı okullar, kendi sınavını yapar, kendi sınavını yapar ama o sınavın mutlaka Bakanlığın gözetiminde olması lazım" dedi.

TEOG NEDİR?

Teog 8. sınıf öğrencileri için yapılan 12 merkezi ortak sınavın kısa adıdır. Merkezi ortak sınavın yapılacağı dersler;

Türkçe
Matematik
Fen ve Teknoloji
T. C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Yabancı Dil
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.