Sivilcelerle İlgili Doğru Bilinen 10 Yanlış
İşin garip tarafı sivilceler söz konusu olduğunda herkesin söyleyecek birkaç şeyinin olması. Bugün ne zaman sivilceler söz konusu olsa etrafınızdan nasıl geçebileceğine dair tavsiyeler ve uyarılar alıyoruz. Ne hikmetse cildimizde bir sivilce ya da kızarıklık oluştuğunda birden bire herkesin uzman dermatolog kesildiğine şahit oluyoruz. Hatta aralarında sivilce sorunu yaşamamış olanlar bile var.
Sivilceler konusunda bazıları yediklerinizi suçlarken bazıları da kullanmış olduğunuz kozmetik ürünleri değiştirmenizi önerirler. Hatta yüzünüzü çokça yıkamanız gerektiğini söyleyenlerde var. En ilginç olanı da bırak öyle kalsın zamanı geldiğinde geçer diyenler. Sanki kendisi bu sorunla baş başa kalıyormuş gibi. Elbette ki Türk insanının en büyük özelliklerinin başında kendisine ne tavsiye sunulursa hemen ciddiye alması. Ancak şöyle geriye doğru bir bakın halen yüzünüzde sivilceler var ve size söylenilen her şeyi yapmanıza karşın. Demek ki bize öğretilen yanlış bir bilgi var ve bu da halen diretilmeye devam ediyor. Kısacası sivilceler söz konusu olduğunda bize söylenilen her şeyin olmasa bile çok şeyin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların en büyük sorunu konu sağlık olduğunda tavsiyelere göre hareket etmesi. Bilinçsiz ve desteksiz yapılan sözüm ona tedavi şekilleriyle kendimizi kandırıp duruyoruz. Hatta tavsiyeler doğrultusunda kozmetikten tutunda sivilce ilaçlarına varıncaya kadar çok paralar harcadık. İşte bizde bu makalemizde bu konuya geniş bir şekilde yer vermek istedik ve sivilcelerle ilgili doğru bilinen 10 yanlış konusunda bir toparlama yapalım dedik.
1.Ergenliktendir Zamanı Gelince Geçer
İnsanlara ergenliği tarif edin desek ilk akla gelen sivilceler olacaktır. Ancak sivilce her yaşta görülebilecek bir cilt hastalığıdır. Fakat genelde ergenlik döneminde sıklıkla görüldüğü için sivilceler ergenlikle özdeşleştirilmiştir. Ergenlik döneminde sık görülmesinin en büyük nedeni hormonlardır. Bu dönem içerisinde hormonlar sürekli bir değişim halindedir. Özellikle de ölü deri hücresinin üretimi bir hayli fazlalaşacak bu da sivilcelerin daha fazla görülmesine neden olacaktır. Ancak yukarıda da belirtmiş olduğum gibi sivilceler yalnızca ergenlikte çıkmazlar. Hatta bu konuda daha önce yapılan bir araştırmanın sonucuna göre 25 yaşın üzerinde olan insanların % 40-50’sinin sivilce sorunu yaşadığını görebiliyoruz. Kadınlarda bu oran % 12 iken erkeklerde ise %3 oranında ve orta yaşa kadar da devam ediyor.
Sonuç olarak ergenlik sivilceleri için zamanı geçince geçer demek yanlış bir bilgi olduğu gibi insanın da bu şekilde bırakmasına neden olacağından tehlikeli olabilecektir. Ergenliktir deyip geçerseniz tedavi sürecinizi başlatmayacağınız da sivilcelerin daha artması ve sonucunda da yüzünüzde izler bırakmasına neden olacaktır.
2.Sürekli Yüzünü Yıka
Bu bilgi yanlış olduğu kadar cilt sağlığınız noktasında da oldukça önemlidir. Sivilceler yüzünüzde biriken kirlerden dolayı oluşmazlar. Aslında insanların bu şekilde düşünmesini sağlayan nedenler arasında kozmetik ürünlerin reklamlarını da göstermek gerekiyor. Çünkü bu şekilde algı oluşturularak kendi ürünlerinin sivilceyi önlediğini ya da geçirdiğini iddia ediyorlar. İşin doğru olan tarafı yüzünüzdeki gözeneklerin tıkanmasını sağlayan şey kirler değildir. bu vücudunuzun üretmiş olduğu bir salgı ve de hücrelerden kaynaklanır. Yani burada bir suçlu varsa dışarıdan değil içeriden kaynaklanmaktadır. Elbette ki insanın yüzünü yıkaması gerekiyor. Bunu dinimizde bize emretmiş ve temizlik imandan gelir denilmiştir. Ancak sürekli olarak yüzünüzü temiz tutmak adına su ile yıkamanız cildinizin hızlı bir şekilde kurumasını sağlayacak ve nem dengesini bozacaktır. Bu da erken yaşta kırışıklıklar ve de cildinizin tahriş olabilmesi demektir. Bana sorarsanız size önerim yüzünüzü yıkayın ancak bunu illa sivilcelerim gidecek diye değil. Bol su ile ovalama yapmadan ve günde en fazla iki kez yıkamanız yeterli olacaktır. Burada yüz nemlendiriciler ve yağlardan yardım alabilirsiniz. Bu dengeleyiciler cildinizin tahriş olmasını ve kurumasını önleyecektir.
3.Sivilceleri patlatmak
Sivilcelerin tedavisi noktasında pek çok yöntem vardır. Ancak her yöntem herkese uygun olmayacağı gibi yan etkileri de farklı olabilecektir. Ancak bir şey var ki bu çok önemli, o da sivilceleri patlatarak tedavi edeceğinizi düşünmenizdir. Sivilceleri patlatmak demek yüzünüze savaş açmak demek olacaktır, bunun da sonucunda yüzünüzde kalacak izler olduğunu unutmamalısınız. Sivilceleri patlattığınız da içerisindeki iltihabın yayılmasına neden olacak ve bu sayede tedavi ediyorum derken daha fazla yayılmasına neden olacaktır.
4.Cinsellik sivilceleri artırır
Bilinen yanlışlardan bir tanesi de cinselliğin sivilcelerin artışını sağladığı konusundadır. Bu yanlışın büyük ihtimalle gençleri cinsellikten uzak tutmak adına belli toplumlardan çıkmış bir söz. Ergenlik döneminde hormonlar en üst seviyede dolayısıyla sizin cinselliği arzu etmeniz normal bir durum. Bunun içinde sivilce oluşacak gibi yanlış bir düşünce nedeniyle cinsellikten uzak durulmamalıdır. Sonuç olarak cinsellikle sivilcelerin oluşması ile ilgili bugüne kadar doğruluğu kanıtlanmış herhangi bir çalışma ve bağlantı yoktur.
5.Stres Sivilce Yapar
Stres birçok hastalığın temelinde olabilir ancak stres sivilce yapar demek tamamen abesle iştigaldir. Sivilceyi oluşturan nedenlerin hormonsal olduğunu söyledik. Dolayısıyla yağlı ciltlerde sivilce oluşumu daha fazla olur. Bu durumda ölü deri atılamayacağından cilt sivilcelenmeye başlayacaktır. Burada stresin örnek gösterilmesinin nedeni. Stresli dönemlerde hormonların salgısının hızlanmasıdır. Bu hızlanma aynı zamanda sivilce oluşumuna da neden olabilir. Kısacası şunu diyebiliriz k stres sivilceye neden olmaz ancak sivilceye yatkın olan ciltleri harekete geçirir. İnsanlar stresten ne kadar uzak olursa kendisini de o kadar sağlıklı bir hale getirebilecektir.
6.Nemlendiriciler ve Güneş Yağı Sivilce Yapar
Kozmetik ürünler bugüne kadar her zaman tartışılmış ve her daim onların sivilce yaptıkları iddia edilir. Ancak bunun kanıtlanmış olan bir bilgisi de mevcut değildir. Ancak burada önemli olan konu kozmetik ürünlerin kaliteli olanlarının tercih edilmesidir. Aksi takdirde cilt nefes alamaz ve gözeneklerin tıkanması söz konusu olabilecektir.
7.Diş Macunu İyi gelir
Bu bir anlamda şehir efsanesinden başka bir şey değildir. diş macunu hiçbir zaman gözeneklerin açılmasını sağlayamaz. Bu inanışın nedeni bazı ciltlerde diş macunu kabarık ve şişkin olan sivilceleri kurutmada başarılı olduğundandır. Unutulmaması gereken şey diş macununun yakıcı ve de tahriş edici bir etkisinin olduğudur dolayısıyla sivilcelere de neden olabilecektir.
8.Güneşlenme
Güneşin cilt üzerinde aşırıya kaçılmaması suretiyle olumlu etkileri olsa da bu onun sivilceleri tedavi edeceği ve iyileştireceği anlamına gelmez. Günde 30 dakikalık bir güneşleme vücuda iyi gelecektir.
9.Çikolata ve Kuruyemişler Sivilce Yapar
Sivilceler genelde beslenme ile alakalı bir durumdur ancak çikolata ve kuruyemişin sivilce yapacağına dair hiçbir bilgi yoktur. Belli gıdalar yağlarından dolayı sivilceleri artırabilir ancak hiç birinin de sivilceye neden olacağı söylenemez.
10.Zamanla Geçer
Evet, sivilcelerin geçmesi öyle hemen olmayacaktır. Ancak zamanla geçer diyerek geçmesini beklemekte doğru olmaz. Çünkü siz onun geçmesini beklerken cildinizde bir takım tahriş ve izlerde kalabilir. Sivilcelerin kontrol altında tutulması önemlidir. Bu şekilde büyümesine ve çoğalmasına müsaade etmemiş olursunuz. Peki şimdi soruyorum size tedavisi varken neden kendi kendine geçmesini bekleyesiniz ki.
Son söz olarak sivilcelerle ilgili kulaktan dolma tedavi yöntemlerine pek itibar etmemeniz gerekiyor. Sivilce sorunundan kurtulmak için denenebilecek birçok yöntem zaten mevcut. Evde uygulayabileceğiniz sivilce maskelerinden tutun da ileri seviye olanlar için birçok medikal tedavi yöntemi de zaten uygulanmakta. Hal böyleyken ”bu yaşta zaten olur, normaldir veya macun sür, güneşlen geçer” gibi yersiz tavsiyelere kulak asmamanız sivilcelerden kurtulma sürecinde sizlere fayda sağlayacaktır.
Görseller: CC licensed by Pixabay photo shared by Kijestirn_Michaela / Stocksnap / Geralt
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.