900 yıllık gelenek ekmek kapısı oldu
Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Beypazarı'nda bayanların 900 yıldır başlarına örtmek için kullandığı 'Bürgü' ekmek kapıları oldu. Halk Eğitim Merkezi'nin dokuma atölyesindeki tezgahlarda dokunan bürgüler, ilçeye gelen turistler ile yurt içindeki birçok ilde satışa sunuluyor.
Bürünmekten gelen bir kelime olan Bürgü, bayanların başlarını örtmek için kullandığı dizlerine kadar uzanan büyük bez parçasına verilen isim. İpek ve pamuk karışımı olan bürgüler bazen de kumaş üzerine baskı ile şekil verilerek yapılıyor. Taşıdıkları gelenek ve görenekler, ilçenin turizme açılmasıyla gelir kaynağı olan ilçede yöresel kıyafetler büyük ilgi görmeye başladı. Beypazarı Kaymakamı Hikmet Aydın, bayanların yüzyıllardır başlarını örttükleri kıyafetleri şimdi ekmek kapıları olduğunu ifade etti.
Kaymakam Aydın, "İlçemizi ziyaret eden turistler, bayanlarımızın örtündüğü rengarenk bürgüleri çok beğendiklerini belirterek satın almak için talepte bulunuyorlardı. Biz de turistlerin ihtiyacını karşılamak için Halk Eğitim Merkezi'ndeki dokuma atölyesine 9 adet dokuma tezgahı aldık. Bu 9 tezgahta bayanlarımız ipek ve pamuk karışımı iplikler ile bürgü dokuyarak satışa çıkartıyor. Yaklaşık iki günde dokudukları bürgüleri satarak aile geçimine katkı sağlıyorlar." dedi.
İpek ve pamuk karışımı olan bürgülerin çeşitlerine göre farklı anlamı var. Genç ve yeni evli bayanlar beyaz ve tamamen ipek olan deseni bol gösterişli bürgüleri örtünürken, orta yaşa gelmiş bayanlar ise biraz daha koyu renkli deseni az olanları örtüyor. Eşi vefat etmiş dul bayan ise matem tutma anlamına gelen siyah renkli sade bürgüleri örtüyor. Yaşlı nineler ise artık bu dünyadan beklentilerinin olmadığını ifade etmek için koyu renkli gösterişi olmayan sade bürgüleri tercih ediyor.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.