Mersin'de büyük dil projesi

Mersin'de büyük dil projesi
Mersin'de Türkiye'nin 50 milyon sözcük yazılı ve sözlü veriyi içerecek en büyük dil derlemi ortaya çıkacak

Mersin Üniversitesi Türkçe Ulusal Dil Derlemi Projesi Veri Giriş ve Denetim Laboratuvarı'nın altyapısını tamamladığı bildirildi. 

Altyapı çalışmaları tamamlanan ve TÜBİTAK tarafından 223 bin TL bütçe ile desteklenen projenin, 3 yıllık sürede veri girişleri gerçekleştirilerek yürürlüğe girdiğinde Türkiye'nin 50 milyon sözcük yazılı ve sözlü veriyi içerecek en büyük dil derleminin ortaya çıkacağı belirtildi. 

Türkçe'nin en kapsamlı ulusal dil derlemi için, 1990-2008 dönemi yazılı ve sözlü kaynaklarının veri olarak kullanılacağı ifade edildi. 

Bu çalışma için en az 18 farklı metin türünden dil örneklemini içerecek olan Mersin Üniversitesi Türkçe Ulusal Derlemi, değişik alanlarda çalışan araştırmacılara, derlem üzerinden dilimizin değişik özelliklerini sorgulayabilecekleri, farklı alanlara ilişkin sorgularını bütünleştirerek sayısal sonuçlarını da alabilecekleri kullanıcı dostu bir arayüz ile sunulacak. 

Türk dilinin tüm kullanım olanaklarını örneklerle gösteren derlem tamamlandığında, ulusal ve uluslararası tüm kullanıcılara Mersin Üniversitesi sunucusu üzerinden hizmet verilecek. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.