Hollanda'da, Kaşgarlı Mahmut konferansı

Hollanda'da, Kaşgarlı Mahmut konferansı
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen toplantıda, ünlü Türk dil bilimcisi ve yazarı Kaşgarlı Mahmut, doğumunun bininci yıl dönümü dolayısıyla anıldı.

Aralarında Amsterdam Türkevi Derneği, Hollanda Yazarlar Vakfı, Oda Sanat Kurumu, Avrupa Türk Demokratlar Birliği, Azerbaycan Kültür Derneği'nin de bulunduğu bazı kuruluşların girişimiyle düzenlenen toplantıda konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Akalın, Kaşgarlı Mahmut'un kimliği, yaşamı ve bıraktığı en büyük eseri "Divanü Lügati't-Türk" hakkında bilgi verdi. 
 
Karahanlılar soyundan gelen ve şehzade olan Kaşgarlı Mahmut'un Türkçenin zenginliğini ve Türk uygarlığının ilk izlerini en iyi şekilde anlatan Divanü Lügati't-Türk eseriyle büyük bir şair yazar, derlemeci, tarihçi, coğrafyacı olduğunu belirten Prof. Dr. Akalın, onun dünyada bininci doğum yıl dönümü kutlanan ender kişilerden biri olduğunu vurguladı. 
 
Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar da, Türkçenin, Türk toplumlarının yaşadığı Avrupa ülkelerindeki genç nesillere öğretilmesinin önemi üzerinde durdu. (AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.