"Kuru Kafa" sergisiyle İsrail'e protesto

"Kuru Kafa" sergisiyle İsrail'e protesto
Ressam Bayro, kuru kafa temalı sergisiyle İsrail'in Gazze katliamını protesto etti

Bursalı ünlü ressam Bayro (Bayram Saltabaş), yaptığı kuru kafa temalı yağlı boya tabloları ile İsrail'in Gazze katliamını protesto etti. Bayro, dünya liderlerini de Gazze'de yaşanan katliamın durdurulması için göreve çağırdı.

Mezarlıkta resim çizip sergi açmak gibi ilginç çıkışlarıyla dikkat çeken Bayro, bu defa da Gazze katliamına kendi dilince tepki gösterdi. Bayro, çizdiği kuru kafa ve acı resimlerle İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği insanlık suçunu sanatsal bir biçimde gözler önüne serdi. Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu sergi salonunda 'Yılkı Atları' ismiyle yaklaşık 70 tablosunu sergileyen ressam Bayro, savaşa olan tepkisini fırça darbeleri ile haykırdı. Bayro, yağlı boya tablolarında Gazze'den esinlenerek kuru kafayı, özgürlüğün sembolü olarak da atları ana konu edindi.

Kuru kafanın acı dolu dünyayı temsil ettiğini anlatan Bayro, "Kuru kafayı dünyaya, diğer objeleri ise diğer kirliliklere benzettim. Özellikle Gazze'deki kıyım ve katliam beni derinden etkiledi. Ben de bundan etkilenerek fırçaya sarıldım ve İsrail'in Gazze katliamını konu edinerek yaptığım tablolarımı son 5 yıldaki çalışmalarımla birlikte sergiledim." dedi. Tüm insanların barış dolu bir dünya istediğinin altını çizen ünlü ressam Bayro, "Başta ülkemizdekiler olmak üzere tüm dünya liderlerine en önemli çağrım; Gazze'de yaşanan ve insanlık onurunu derinden rencide eden bu tek taraflı savaşın (Katliamın) bir an önce son bulması için çaba göstermeleridir." şeklinde konuştu. 

Sergisinin konusu itibari ile vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünün altını çizen ressam Bayro, "Vatandaşlarımızın hemen hepsi Gazze konusunda benimle hemfikir. Herkesin vicdanı sızlıyor bu konuda. Beni, bu şekilde bir tepki içinde olduğum için tebrik ediyorlar. İnsanlar eninde sonunda İsrail'in bu katliamının son bulacağını ve adaletin yerini bulacağını biliyor. Ben de İsrail'in bu zulmünün baki kalmayacağını ve o son model silahlarının bir gün kendilerine döneceğini biliyorum." şeklinde devam etti. Dünyada halkların birbiriyle hiçbir sorunu bulunmadığının altını çizen Bayro, asıl sorunun psikolojisi bozuk liderlerden kaynaklandığını sözlerine ekledi.

Dünyada lik kez resimlerini mezarlıkta çizip burada sergileyen ressam olarak bilinen Bayro, yine mezarlık resimlerini Ahmet Paşa mezarlığında çizdi. 40. kişisel sergisini 70 yağlı boya tabloyla açan ressam Bayro, tablolarını 350 ila 80 bin TL arasında satışa çıkardı. Sergi 10 gün ziyaretçilerin izlenimine açık kalacak.


"RESSAM BAYRO"


1950 Bayburt doğumlu olan Ressam Bayro (Bayram Saltabaş) Ankara Gazi Eğitim Yabancı dil Bölümü mezunu. Ressam Bayro, henüz ilkokul dördüncü sınıfta iken resim dersinde öğretmenin dikkatini çekti. Bir sulu boya çalışmasının altı ay teşhir köşesinde sergilenmesi çocuk Bayro'ya sonsuz bir coşku kaynağı olmuş ve o gün ressam olmaya karar vermiş. Resim temel bilgilerini 1965 - 1968 öğretmen okulu yıllarında resim öğretmenlerinden edinmiş.

Yüksek okul yıllarında yabancı dil okurken resim atölyelerinde misafir öğrenci olarak resim temel bilgilerini pekiştirmiş. Sanatçı 25 yıl Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde öğretmenlik yapmanın yarı sıra, çalıştığı okulları Atatürk portreleri ile donatmış.

1994 yılında çok sevdiği öğretmenlikten ayrılarak çok sevdiği sanatı ile baş başa kalan sanatçı, kalan ömrünü resim sanatına adamış durumda. Ressam Bayro, 35 yıllık sanat yaşamında klasik, empresyonist, neo-empresyonist, ekspresyonist ve sürrealist tarzda eserler verdi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.