D. Mehmet Doğan’a anlamlı ‘armağan’

D. Mehmet Doğan’a anlamlı ‘armağan’
Türkiye Yazarlar Birliği, kurucu başkan D. Mehmet Doğan’ın hayatı, eserleri ve arkadaşlarının tanıklıklarını ‘D. Mehmet Doğan’a Armağan’ adlı kitapta topladı.

Daha önce İstanbul, Ankara ve Konya’da adına vefa günleri düzenlenen, kitaplar yazılan Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) kurucu ve şeref başkanı, yazar, mütefekkir, D. Mehmet Doğan’ın hayat hikâyesi, mücadelesinin yer aldığı ‘D. Mehmet Doğan’a Armağan’ isimli kitap yayımlandı. Yazarlar, şairler, akademisyenler, gazeteciler, çalışma arkadaşları ve dostlarının Karar gazetesi yazarı Doğan’la ilgili tanıklıklarını, eserleri hakkındaki değerlendirmelerini, duygu ve düşüncelerini ihtiva eden kitabı şair Osman Özbahçe yayına hazırladı. Çocukluk ve gençlik yılları, okul ve çalışma hayatı, yurt içi ve yurtdışı seyahatlerinden fotoğraflarla desteklenen kitapta, Doğan’ın pek bilinmeyen 1967-71 yıllarında Hareket dergisinde yayımlanan ilk şiirleri de yer alıyor. 

Her yazarın D. Mehmet Doğan’ı farklı bir bakış açısıyla hayatını, fikirlerini, eserlerini ve kişiliğini değerlendirdiği kitabın ilginç bölümlerinden biri de Türk fikir hayatının son dönemdeki en önemli isimlerinden olan Cemil Meriç’in 1976’da Kubbealtı Mecmuası’nda dil üzerine yazdığı yazısı. Meriç, ‘Düşmeyen Kale’ başlıklı makalesinde, D. Mehmet Doğan’ın ‘Batılılaşma İhaneti’ kitabına vurgu yaparak Doğan’ın eserinde isabetli tespitler yaptığını belirtiyor. 

D. Mehmet Doğan’ın insanlara, olaylara, hayata bakışını, kültür, sanat, dil ve edebiyat alanındaki çalışmalarının ele alındığı ve Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşundan bugünlere gelmesindeki gayret ve çabasının da vurgulandığı kitaptaki konu başlıklarının bazıları şöyle:

Osman Özbahçe: Bir Yazar Olarak Mehmet Doğan, Kurtuluş Kayalı: Atak, Dirençli ve Kontrol Edilemez Bir Aydın:  Ali K. Metin: Mehmet Doğan’ın Batılılaşma Eleştirisi, Murat Erol: Bir Hakikat Mücadelesi Olarak D. Mehmet Doğan’da Genel Sistem Eleştirileri, Mustafa Kutlu: Kendini Yazan Şarkı, Mustafa Kara: Hicrî 15.Asır Kutlama Toplantısından Cem Sultan Sempozyumuna, Beşir Ayvazoğlu: Kırk Yıllık Bir Dostluğun Hikâyesi, Âsım Öz: “Tarihin ve Toplumun Feryadı” D. Mehmet Doğan’ın Hareket Yazılarına Dair, İbrahim Demirci: D. Mehmet Doğan’ın Dil Anlayışı Tutumu ve Kavgası, Turan Karataş: Mehmet Doğan’ın sözlüğü: Zor zamanda imdada yetişmek, Kâmil Yeşil: Lügat, Dil ve Kültür Mücadelesinde Bir Ömür, Cihan Aktaş: Kelime Borçları, Ali Ayçil: Mehmet Doğan’ın Yurt Nöbeti, Mehmet Kahraman: Halil Kaleli Adıyla, Bilâl Kemikli: Muhit İnşa Eden Muharrir, Muhsin Mete: Televizyonculuğu, Necip Tosun: Film Metinleri ve Senaryoları, M. Enes Kala: Gazeteci, Adnan Karaismailoğlu: Anadolu’ya Yayılan Ses, Hicabi Kırlangıç: Bir’lik ve Birlikte, Ali Ural: Aziz Dedikçe Aziz Olan, Bekir Soysal: Yarım Asra Mukaddem Bir Dostluğa Dair, Mehmet Kurtoğlu: Mehmet Doğan’ın Düşünce Dünyamdaki Yeri, Osman Özbahçe: Bizi Endülüse Çevirmek İstiyorlar, Rıdvan Canım: Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri ve D. Mehmet Doğan, Erbay Kücet: İnsan Tanımak İçin...

Kitabın sonunda ise Osman Özbahçe ve Atilla Mülayim’in D. Mehmet Doğan’la yaptıkları uzunca bir söyleşi yer alıyor. 

ddd-002.jpgddd-003.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.