Ertuğrul Fırkateyni kazısı

Ertuğrul Fırkateyni kazısı
Ertuğrul Fırkateyni kazı alanından 120 yıllık tarihi Japon parası çıktı

Japonya'nın Oshima adası açıklarında 118 yıl önce 550 denizcisi ile kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nin bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. Dalışın son gününde Japonya'ya ait 1889 tarihli eski bir para bulundu.

Yapı Kredi Emeklilik ve Sualtı Arkeoloji Enstitüsü tarafından, Deniz Araştırma Vakfı, Sualtı Arkeoloji Vakfı ve Türk Hava Yolları desteğiyle proje başkanı kaptan Tufan Turanlı başkanlığında gerçekleştirilen Ertuğrul Projesi 2009 çalışmaları dün yapılan son dalışla bitirildi. Kazılar gelecek sene Ocak ve Şubat aylarında devam edecek.

Fırkateynin kazı alanında eski porselenler ve gemi kalıntılarına rastlandı. Bulunan Japon parasına yerel medya ve yetkililer yoğun ilgi gösterdiler. 

Fizibilite çalışmalarına 2007'de başlanan Ertuğrul Fırkateyni'nin çıkarılması projesinin, 2010'daki 120. yıl anma törenlerine yetiştirilmesi amaçlanıyor. 1890 yılında batan 76 metre uzunluğundaki gemiden bu yıl 2 binin üzerinde kalıntı çıkarıldı. 

Yemek kazanının çıkarılması için 22 Ocak'ta yapılan dalış esnasında vinç zinciri ve halatlarının kopması sonucu İki Japon arkeolog dalgıç ölümden dönmüştü. Kazanın kapağı 29 Ocak'ta Kushimoto'da düzenlenen bir törenle açılmış, içindeki kalıntılar incelemeye alınmıştı. 

Gemide battığı anda 8 adet 15 santimetrelik Krupp topu, 5 adet 68 kilogramlık Armstrong topu, 2 Hotchkiss silahı, 100 Winchester tüfek, 100 Martin tüfek ve bol cephane bulunuyordu. Bu silahlardan büyük bir bölümü kazadan sonra Padişah II. Abdülhamit'in talimatıyla çıkarılarak Istanbul'a gönderilmişti. Buna rağmen gemiden geçtiğimiz yıllarda ve son günlerde çürümüş halde bir çok silah ve mermi çıkarıldı.(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.