Önce çaldı, sonra imal etti
Bursa'da müzisyen bir aileye mensup Savaş Yiyim, önce ağabeyinden ney çalmayı öğrendi, daha sonra bu enstrümanın yapımını kendisine meslek edindi.
Başta babası olmak üzere 8 kardeşi de müzikten anlayan ve hemen hepsinin en az bir enstrüman çalabildiği bir müzisyen ailede dünyaya gelen Savaş Yiyim, ney çalıyor, ney imalatı yapıyor, ney dersleri veriyor ve neyzenlik yapıyor. Yiyim, 12 yaşındayken Türkiye'nin en iyi neyzenleri arasından gösterilen ünlü sanatçı Orhan Gencebay'ın neyzeni Ercan Irmak'ın arkadaşı, Bayram Şenpınar'ın eski damadı, Mine Koşan ve Ertuğrul Polat gibi sanatçıların ardında ney çalan ağabeyi Ümit Yiyim'den ilk derslerini aldı. Ağabeyi Ümit Yiyim'in 8 yıl önce geçirdiği kalp kriziyle hayata feda etmesinin ardından ney yapmayı da kendi kendine öğrendi. Yiyim, ney yapımından kazandığı para ile evine ekmek götürüyor. Halen bazı restoranlarda Türk sanat müziği okuyup, ney üfleyen Savaş Yiyim, aynı zamanda küçük atölyesinde kendi yaptığı neyleri başta Bursa olmak üzere İstanbul gibi kentlere pazarlıyor. Neyleri kamış ve plastikten yaptığını anlatan Savaş Yiyim, "Özelikle neyleri kamıştan yapıyorum. Yaptığım neylerin fiyatı 17 YTL ile 150 YTL arasında değişiyor. Kamış neyler daha kaliteli ve işçiliği fazladır. Kamıştan bir ney yaylaşık bir haftada yapılırken, diğerleri bir günde çıkabilir." dedi.
Neyin Türkiye'de çok sevilmesine rağmen son zamanlarda Avrupai tarz müzik aletlerinin daha revaçta olmasından yakınan Savaş Yiyim, şunları söylüyor: "Mansur, kız, yıldız, supurde gibi 7 çeşit ney var. Kamış neyler daha kaliteli olduğu gibi, aynı zamanda sesi daha güzeldir. Ben aynı zamanda kemanda çalıyorum, ancak ney üflemenin tadı bir başkadır. Ney insanı Allah'a daha da yakınlaştırıyor, ney üflerken resmen adım adım yükseldiğini hissedebilirsin."
ıÜüKlasik Türk müziği ve tasavvuf musikisinin vazgeçilmez enstrümanı olan ney çalmayı çocukluğundan beri çok sevdiğini ve kendisine Ercan Irmak'ı örnek aldığını belirten Savaş Yiyim, şöyle devam ediyor: "Ney bu müzik türleriyle özdeştir adeta. Çalınmaz, üflenir. Her üflendiğinde özdeşleştiği manevi hazineler gibi son nefesi hatırlatır insana. Hele bir yakalayıversin kalpten, bırakmaz; yakalanan bırakmadıkça onu. Belki de bu yüzden, Her şey nefestir. Ney üflemek benim için soluk almak demektir."
Ney imalatı yanı sıra bazı dönemlerde ney dersleri de verdiğini anlatan Savaş Yiyim, belediyeler tarafından düzenlenecek kurslar başta olmak üzere isteyen vatandaşlara ney dersleri de verebildiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.