SDÜ'de embriyo ünitesi açıldı

SDÜ'de embriyo ünitesi açıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı bünyesinde faaliyet gösteren tüp bebek ünitesinde embriyo dondurma kısmı açtı.

Cihaz sayesinde, normal yollarla hamile kalamayan bayanların tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olması sürecinde her defasında tedaviye mecbur kalmamaları amaçlanıyor.

SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tamer Mungan, tüp bebek ünitesinin dünya standartlarına ulaşmış başarı düzeyini artırmak amacıyla bu üniteyi açtıklarını söyledi. 

Mungan, hızlı dondurma tekniği 'vitrifikasyon' ile üreme hücrelerinde başarılı dondurma işlemine başladıklarını ifade ederek, "Bilindiği gibi, devletin üremeye yardımcı tekniklere katkısı her geçen gün tedavi masraflarındaki artışlar nedeni ile kısıtlanmakta ve destek şartları ağırlaşmaktadır. Temelde yüksek teknolojinin kullanıldığı bu yöntemler, tedavi süresinde uygulanan ilaç maliyetlerinin de oldukça fazla olmasına neden olmakta ve bu suretle hastaların gerek psikolojik gerekse bedensel yıpranmaları da artmaktadır. Diğer bir ifade ile bebek sahibi olmak isteyen aile elindeki tüm olanakları zorlayarak IVF programlarına dahil olmaktadır." şeklinde bilgi verdi.

Elde edilen yumurtaların ileri teknoloji kullanılarak erkek üreme hücreleri ile birleştirilmesi sonucunda oluşturulan embriyoların (çocuk ana hücreleri) kanuni sınırlama nedeniyle en fazla 3 adet olmak üzere ana rahmine verildiğini ifade eden Prof. Dr. Mungan, arta kalan embriyoların dondurma teknolojisine sahip olmayan birimlerde kullanılmayarak atıldığını kaydetti. 

Mungan, şöyle devam etti: "Bu kapsamda hastanın o dönem için eğer gebeliği oluşmadıysa, maalesef yeni bir dönem için tekrar tedavi gereksinimi ortaya çıkmaktadır. Tekrar yüksek maliyetli ilaçların kullanılması ve aynı uygulamaların tekrarı söz konusu olmaktadır. Hızlı dondurma tekniği ile gerek embriyo gerekse üreme hücrelerinin elde edilip dondurulması işlemi 2009 yılı başından itibaren başlamıştır ve halen başarıyla uygulanmaktadır." 

Mungan, dondurulmuş embriyoların var olduğu sürece, çiftlerin dilediği kadar tüp bebek sahibi olabilmelerine imkân sağlandığını anlattı.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Bayhan da, dünyada yüzde 40 civarında olan tüp bebek başarısını yakaladıklarını belirterek, tedavi için gelen her 10 hastadan 4'ünün hamile kaldığını dile getirdi. 

Bayhan, anneyi her defasında tedaviye mecbur bırakmayan bu tedavi yönteminden ailelerin kolayca yararlanabileceğini ifade etti.(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.