Şizofren yazarlar öyküleriyle yarıştı

Şizofren yazarlar öyküleriyle yarıştı
Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç'ın şizofreni hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenledikleri öykü yarışması sonuçlandı. Yalnızca şizofreni hastalarının katıldığı yarışmada ortaya konulan eserler ünlü Yazar Mario Levi'yi kıskandırdı.

Şizofreni hastalarının topluma katılmasını sağlamak ve bu hastalığın toplum tarafından tanınmasına katkıda bulunmak amacıyla Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç işbirliği ile gerçekleştirilen öykü yarışmasında ilk üçe girenler belirlendi. Projenin ilk aşamasında düzenlenen öykü yarışması "Ateşin Düştüğü Yerden: Sesler, Yüzler, Öyküler" ismini taşıyor. Yazar Mario Levi, Yapı Kredi Yayınları Editörü Murat Yalçın, tiyatro sanatçısı Payidar Tüfekçioğlu, Tuncel Kurtiz, Psikiyatrist Doç. Dr. Haldun Soygür ve Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş'tan oluşan jürinin seçtiği öyküler ve yazarları bugün tanıtıldı. Projenin devam eden aşamasında seçilen öykülerin kitap haline getirilmesi var. Kitap çalışmasını bir de tiyatro oyunu takip edecek. Birinci olan öykü tiyatro oyunu haline getirildikten sonra, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tiyatro Kulübü öğrencileri tarafından da sahnelenecek.

Yarışmaya farklı yaş gruplarından 50 şizofreni hastası katıldı. Ünlü yazar Mario Levi, tiyatro sanatçıları Payidar Tüfekçioğlu, Tuncel Kurtiz, Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Haldun Soygür, Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş ve Yapı Kredi Yayınları Editörü Murat Yalçın'dan oluşan jüri sonuçları belirledi. Jürinin seçimleri doğrultusunda Hüseyin Avni Cinozoğlu birinci, Okay Uludokumacı ikinci, Yümehan Celiloğlu ise üçüncü oldu.

Türkiye'de her yüz kişiden birinde görülme olasılığı olan şizofreni hastalığına dikkat çekmek, hastalığın ve tedavi yöntemlerinin yakından tanınmasına aracılık etmek amacıyla düzenlenen projenin liderliğini Şizofreni Dernekleri Federasyonu yapıyor. Ödüllerin açıklandığı toplantıda konuşan Federasyon Başkanı Soygür, 'Hastaların toplum dışına itilme sürecinin, duymama, fark etmeme halinin tedaviye olumsuz yansıdığını, hayatın her zaman raydan çıkabileceğini' söyledi. 

Öykü yazma eyleminin hastaların kendilerini ifade etmelerine olanak sağladığını belirten Yazar Mario Levi, bir yazar olarak yarışmaya katılan hastaları kıskandığını dile getirdi. Levi, "Edebiyatçı bir yazar olarak bu yarışmaya katılan hastalardan çok etkilendim. 'O kadar güzel ifadelerle karşılaştım ki bu daha önce neden benim aklıma gelmedi? diye hayıflandığım anlar oldu'' dedi. 

''Bu Ödül Benim Nobel'im Oldu''


Yarışmada birinci seçilen Hüseyin Avni Cinozoğlu edebiyat dünyasının da tanıdığı bir isim. 'Anton Usta ' adlı öyküsüyle yarışmaya katılan Cinozoğlu şizofreni tedavisi gören bir hasta. Aynı zamanda avukat olan Cinozoğlu konuşmasında ''Bugüne kadar yazdıklarımla çok değerli ödüller aldım ama bu ödül benim Nobel'im oldu'' dedi. 

Düzenlenen basın toplantısında plaketlerini alan ilk 3 yarışmacı Mario Levi Yazı Atölyesi'nden bir dönemlik eğitim hakkı kazandı. Yarışmaya katılan değerlendirme aşamalarından geçen öyküler bir kitap haline getirilerek kitap raflarında yerlerini alacak. Ayrıca, jürinin belirlediği ve dereceye giren bir öykü de senoryalaştırılarak, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Tiyatro Kulübü öğrencileri tarafından sahnelenecek. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.