Tarihi fırın, meydan projesine takıldı

Tarihi fırın, meydan projesine takıldı
Tarihi Abdal Simit Fırını meydan projesine takıldı

Küçük bir mekanda ürettiği simitlerin tadıyla ünü Bursa dışına taşan tarihi Abdal Simit Fırını, artık bilinen yerinde faaliyet göstermiyor. Osmangazi Belediyesi tarafından 2006 yılında Haşim İşcan Caddesi'nin üst tarafında başlatılan "Abdal Meydanı Kentsel Tasarım Projesi'nin" kapsamında yıkılan tarihi fırın, yaklaşık 100 metre ileride unlu mamuller işletmesi olarak faaliyet gösteriyor. 

Eskiden sadece simit üreten tarihi fırının çıtır çıtır simitlerinin eşsiz tadı nedeniyle, zengin, fakir, genç yaşlı tüm Bursalılar büyük ilgi gösteriyordu. Fırın şimdi eski cazibesini arıyor. Önünde günün her saati simit kuyrukları görülen tarihi fırının yöneticileri, daha geniş bir yerde daha farklı unlu mamuller üretmeye başladı. Yanında turşucuların da ekmek kazandığı tarihi fırının eski yerinde ise belediye tarafından yapılması için hazır bırakılan demir filizleri bulunuyor. 

Çeyrek asırdır Bursa'da yaşayan Alper Sancaklı, tarihi fırının yıkılmasının ardından yeniden yapılmamasının büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Tarihi fırının Bursa'nın en ünlü mekanlarından biri olduğunu belirten Sancaklı, şehrin dört bir tarafından insanların arabalarıyla bu fırından simit almaya geldiğini ifade etti. Simit almak için gelen insanların Abdal Fırını'nı göremeyince hayal kırıklığı yaşadığını aktaran Sancaklı, fırının yeni yerinde aynı özellikleri sürdürmesini dilediğini ifade etti. 

Yeni Abdal Gül Simit Evi'nin işletmecisi Gürsel Kavan ise fırının yeni yerinde de aynı cazibesini koruduğunu ve yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi. Fırının eski yerinin yer sahibi tarafından inşa edilmesi halinde oraya geçeceklerini belirten Kavan, şimdilik inşa edilmediğini kaydetti. 

Eski fırında çalışan 35 yıllık ustaların yeni yerde simit üretmeye devam ettiğini vurgulayan Kavan, Abdal Fırını'nda üretilen simitlerin lezzetini ise şöyle anlattı: "Bizim simitlerimizin en önemli özelliği unundan ve susamından ileri geliyor. Kaliteli un ve susam kullanmak çok önemli. Bunun yanı sıra, simitlerimizi kazanlarda kaynatılan özel pekmeze bandırıp çıkartıyoruz. Ondan sonra fırına veriyoruz. Bu nedenle simitlerimiz büyük ilgi görüyor. Bu simitlerin asıl adı ise Kazan Simidi'dir."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.