Ajanlıkla evini müze yaptı

Ajanlıkla evini müze yaptı
25 yıl ajanlık yaptığı sürede topladığı tarihi eserlerle evini müzeye çevirdi

Tam 25 yıl boyunca 'Güreş Ajanı' (İl Temsilcisi) olarak görev yapan işadamı İhsan Gür, 2 katlı evini müzeye çevirdi. Güreş için gittiği yerlerden topladığı 3 binin üzerindeki antika eseri evinde sergileyen İhsan Gür, 50 yıllık güreş hayatında topladığı eşyalara gözü gibi bakıyor. Halen kuyumculuk yapan 62 yaşındaki İhsan Gür'ün Türkiye genelinde yaptığı tarama sonucu hazırlayarak, 'Geçmişten Günümüze Türk Tarım ve El aletleri' ismini verdiği sergide Osmanlı askerlerinin kullandığı mataralardan, tarihi ütülere, yabalara, çaydanlıklara kadar binlerce çeşit antika eşya bulunuyor. 

1960'da başladığı güreş hayatını aktif olarak noktaladıktan sonra 25 yıl boyunca Güreş Ajanı olarak görev yapan İhsan Gür, yıllarca topladığı antika eşyaları çiftlik evi olarak inşa ettirdiği İhsaniye'deki 2 katlı evinde sergiliyor. Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyeliği, Rahvan At Federasyonu, Su Altı Sporları Federasyonu yöneticiliklerinin ardından iş hayatına geri dönen İhsan Gür, halen gençliğe sporun yararlarını anlatıyor. 40 yıl boyunca güreş yapmaya gittiği köy ve kasabalardan topladığı 'Klasik Tarım Araçları'nı müze haline getiren Gür, gelişen teknoloji sayesinde bugün artık her biri tarih olmuş eski tarım araç ve gereçlerine gözü gibi bakıyor. İhsan Gür, müze halini getirdiği eviyle ilgili şu bilgiyi veriyor: "Yağlı güreşlerle uğraştığımız için Türkiye'nin her tarafına gittik. Gittiğimiz yerlerden eski malzemeleri topladım. Şu anda 3 bini aşkın eserim var. Eğer bu araçları özenle saklama sözü verip, gelecek nesillere aktarma garantisi verirlerse, müze haline dönüştürülmesini istiyorum. Geçmişin yaşam standartlarını, gelişen teknolojiyle birlikte unuttuk. Biz tam 600 yıllık Yenişehirliyiz. Aslen Yörük olduğumuz için çiftçilik bizim mesleğimizdi. Köyde doğup, büyümüş birisi olarak böyle bir projeyi sonuçlandırmak bana büyük bir haz veriyor."

Sergide 100 yılı aşkın malzemeler bulunuyor. 'Tarkan Gümüş Eğer' filminde kullanılan Çeçen eğerleri, Amerikan, Türkmenistan, Özbekistan yapımı eğerler, gümüş kırbaçlar, buğday ayırma araçları, üzüm mengeneleri, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan kağnılar, Cumhuriyet döneminde kullanılan İngiliz at arabaları, yayıklar, çıkrıklar, Osmanlı gelinlik ve damatlıkları, at ve eşek arabaları gibi 3 bini aşkın eser yer alıyor. Müzede insanlık tarihinin en eski tarım aleti olan kara sabanlar ile çok sayıda fayton bulunuyor. 1930 model 2 adet traktör de var. 

Evinin bahçesinde 200 yıllık tarihi küpler de yer aldığını hatırlatan İhsan Gür, Kültür ve Turizm eski bakanlarından İstemihan Talay'ın sergisini çok beğendiğini sözlerine ekledi. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.