Dedemin "saban taşı", sosyetenin "takısı"

Dedemin "saban taşı", sosyetenin "takısı"
Dedelerimizin saban taşı olarak kullandığı Kalsedon, şimdi dünya sosyetesinin gözde takısı

Bir dönem Türk çiftçisinin sabanlarına takılan Kalsedon taşı, şimdi dünya zenginlerinin gözde takısı oldu. Türkiye'de çıkan, Uzak Doğu'da işlenen ve Mavi Altın olarak bilinen Kalsedon taşı, artık dünya zenginleri tarafından takı olarak kullanılıyor. 

Efsanevi öyküleri Milattan Önce 800'lü yıllara dayanan ve geçmişten günümüze birçok uygarlığın ticaret ürünlerinden olan 'Kalsedon Taşı' dünya zenginlerinin gözde takısı oldu. İsmini Kadıköy'den alan "Kalsedon Taşı", dünyada sadece Eskişehir Mayıslar köyündeki "Mayıslar" dağından çıkarılıyor. Dozer yardımı ile kazılan ocaktan çıkarılan kalsedon taşı, işçiler tarafından toprağın içinden toplanıp, kalitesine göre ambarlanıyor, ardından, işlenmek üzere Uzakdoğu ülkelerine gönderiliyor. Ancak ıÜüUluUUUuu'Mavi Altın' olarak tanınan kalsedonun, işçiliği ağır ve maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de işleme teknolojisi ile bunu işleyecek ustası bulunmuyor. 

Bölgede 10 milyon ton rezervin olduğu tahmin edilen kalsedon taşının en büyük sıkıntısı tanıtım ve ülkemizde işlenememesi. Bu yüzden kalsedonun yüzde 95'lik bir kısmı Çin'e, geriye kalanı ise Hindistan ve ABD gibi ülkelere ham olarak ihraç ediliyor. Çin'de işlenen Kalsedon, daha sonra Amerika, Kanada, İsviçre, İngiltere, Hindistan, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor. Hatta ham olarak Türkiye'den giden bu maden işlendikten sonra tekrar Türkiye'ye bile geliyor. Kalsedon, sert ve dayanıklı olduğu için Türk çiftçisi tarafından yıllarca demir yerine kullanılmış. O dönemlerde sapla samanı ayıran sabanlara takılan kalsedon, şimdi ise birbirinden şık takılarda kullanılıyor. Mücevheratın her alanında yeralan kalsedon, günümüzde özellikle dünya sosyetesinin el ve boyunlarını süslüyor.ıÜü Stres alma özelliği ve uğur getirdiği işadamlarının taşı olarak nitelendirilen kalsedon, ünlü işadamları tarafından da büyük ilgi görüyor. Kalitesine göre, kalsedonun ham halde kilosu 40 ile 60 dolar arasında değişiyor. 2007 yılında 30 ton ihraç edilen Kalsedon'da gelecek yıllarda bu rakamın artırılması planlanıyor. Günümüze değin birçok uygarlığın ticaret ürünlerinden olan kalsedon taşını Eskişehir'de Sırrı Gerçin Kalsedon Maden İşletmeleri Şirketi çıkarıyor. Şirketin sahibi Birsen Gerçin, taşın tanınması için ülke ülke geziyor ve dünyaya Türk kalsedonunu anlatıyor. 34 yıllık avukat olan Gerçin, "Eşim 20 yıl boyunca tanıtımı için uğraştı. Bir türlü sesini duyuramadı. Bu sırada benim taşa olan merakım arttı. Kendimi taşın tanıtımına adadım." dedi. Amacının Kalsedonun Türk taşı olarak dünyada tanınmasını sağlamak olduğunu dile getiren Gerçin, 13 yıldır bu taşın bilinirliğinin artması için uğraş verdiğini ve bunda da başarılı olduğunu söyledi.

Kalsedonun birçok ülkede Türk taşı olarak tanınmaya başladığını ve özellikle dünya sosyetesi ve ünlü işadamları tarafından büyük rağbet görmeye başladığını ifade eden Gerçin, "Kalsedonun rahat konuşma, nazar, bulanık düşünceleri netleştirme, düşünceyi kuvvetlendirme, negatif enerjiyi alma, rahat düşünme ve stresi alma gibi özellikleri ilaç gibi geliyor. Avrupalı işadamları ve ünlü yıldızlar önemli iş görüşmelerine Kalsedon olmadan yapmıyor." diye konuştu. Kalsedonun şimdi ülkemizde bilinmemesinin ilgisizlik ve tanıtım eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayan Gerçin, "Eğer Kalsedon daha da iyi tanınırsa ülkemiz bu işten karlı çıkacak. Yeni iş sahaları oluşacak. Ülkemiz ve insanlarımız bu işten para kazanacak. Ayrıca ülkemiz kaliteli bir takı ile dünyaya ün salacak." şeklinde konuştu.

KALSEDON'UN TARİHÇESİ


Kalsedon adı, bildiğimiz Kadıköy'den geliyor. Kadıköy, eski kaynaklarda Kalsedon ya da Kalkedon şeklinde geçiyor. Antik çağlarda Mayıslar bölgesinde çıkartılan Kalsedonlar, Kadıköy Limanına getirilerek ticareti yapılan yerlere gönderiliyormuş.2 bin 800 sene öncesinde topraklarımızdan çıkartılıp ihraç edilen Kalsedon'un efsanevi öyküleri var. Kuvars ailesinden, yarı saydamdan ışık geçmeze giden çeşitleri mevcut. Renk skalası beyazdan, gri, mavi, yeşil, kahverengi, kırmızı, sarı, siyaha kadar gidiyor. En fazla deniz mavisi renginde olanlar tutuluyor. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.